Opština Tivat sa 86 došla na 197 zaposlenih

Podaci iz zvaničnih evidencija pokazuju enormno partijsko zapošljavanje u tivatskoj Opštini i njenim preduzećima i ustanovama
4306 pregleda 8 komentar(a)
Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: SZS Tivat
Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: SZS Tivat
Ažurirano: 26.05.2020. 21:47h

U nepunih šest godina broj zaposlenih u Opštini Tivat uvećao se za skoro 150 odsto, a na novim radnim mjestima koja su u međuvremenu otvorena, zaposleni su kadrovi čija stručna osposobljenost nije adekvatna formalnim zahtjevima za pozicije koju pokrivaju u lokalnoj upravi.

Pokazuju to podaci iz Tabelarnog pregleda trenutno zaposlenih službenika i namještenika u svim organima lokalne uprave u Opštini Tivat, a koji su dostavljeni kao odgovor na odborničko pitanje Budimira Cupare (Arsenal za Tivat).

Prema tom spisku, u Opštini Tivat trenutno zajedno sa pripravnicima, radi čak 197 stalno ili privremeno zaposlenih radnika što je za skoro jedan i po put više nego na kraju 2014. kada je Opština imala samo 86 zaposlenih. To je, inače, bila zadnja godina mandata gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS) koji je bio prepoznat kao neko ko je vrlo restruktivno vodio kadrovsku politiku i nastojao je da nema viška zaposlenih u Opštini.

Prava eksplozija zapošljavanja u Opštini u kojoj su primat za dobijanje posla imali članovi i simpatizeri vladajućih partija DPS, SD i HGI, počela je 2016. na početku mandata još uvijek aktuelnog saziva SO Tivat i tadašnje gradonačelnice dr Snežane Matijević (DPS), da bi stanje po tom osnovu bukvalno „metastaziralo“ tokom protekle nepune dvije godine od kada je na čelu Tivta kao predsjednik Opštine dr Siniša Kusovac (DPS).

To potvrđuje činjenica da je u Opštini tokom prošle i u nepunih pet mjeseci ove godine zapošljeno ukupno 36 novih radnika od čega 20 u prošloj, a čak 16 njih u nepunih pet mjeseci 2020.

Posebno su sa stanovišta zakonskih restrikcija zapošljavanja u javnoj upravi, interesantna ova najnovija zapošljavanja koje je Kusovčeva administracija uradila u vrijeme trajanja kampanje za u međuvremenu zbog korone otkazane lokalne izbore, kao i tokom same korona krize kada je premijer Duško Marković pozvao na štednju i prestanak zapošljavanja u javnoj upravi. Inače, na ovih 36 novih radnika Opštine Tivat iz prošle i ove godine, valja dodati i još ukupno 13 njih koje je Kusovac angažovao privremeno, na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Inače, u ukupno 11 preduzeća i ustanova čiji je vlasnik i osnivač Opština Tivat, zaposleno je još ukupno čak 479 ljudi što je ogromna brojka za grad koji ima nepunih 15.000 stanovnika.

Da se ni na tome neće stati, pokazuje i to što je SO Tivat voljom vladajuće DPS-SD-HGI većine, na posljednjoj sjenici SO, donijela i odluku da se uđe u reorganizaciju aktuelne JU Centar za kulturu iz koje će nastati dvije nove JU – Gradska biblioteka i Tivatsko pozorište, a u njima se otvara i još jedna broj novih rukovodećih i drugih radnih mjesta koje će finansirati poreski obveznici.

Inače, od ukupno 16 organa i službi Opštine Tivat, po broju zaposlenih prednjači Služba zaštite i spašavanja u kojoj su 32 radnika. U Sekretarijatu za opštu upravu je 29 zaposlenih, Sekretarijatu za finansije 22, a jedan manje u Sekretarijatu za investicije. Po broju zaposlenih jedan od najglomaznijih organa u lokalnoj upravi Tivta je Služba predsjednika Opštine koja ima čak 18 zaposlenih – više nego što ih pojedinačano na primjer, imaju Komunalna policija (11) ili Komunalna inspekcija (11).

Posebno je interesantan sastav Kusovčevog kabineta jer tivatski gradonačenik ima sedam raznoraznih savjetnika, te šeficu kabineta, koordinatorku za protokol, kao šeficu za upravljanje ljudskim resurima.

Kusovcu diplomirana inženjerka pomorstva radi kao koordinatorka za protokol, iako još od 2016. u kabinetu gradnačelnika druga osoba radi na mjestu savjetnika za odnose sa javnošću i protokol. Kusovčeva sekretarica je po struci menadžerka turizma, magistarka međunarodnih odnosa mu je „samostalna savjetnica i za poslove kabineta predsjednika“, dok mu je specijalistkinja turizmologije -odbornica DPS Tamara Rakić, od 13. januara postala „viša savjetnica II za međunarodnu saradnju“. Diplomirana politikološkinja kod Kusovca radi posao „samostalne savjetnice za internet prezentaciju i prevođenje“, mašinsko-metalski tehničar mu je referent za opštinski vozni park, a od Nove godine Kusovac je u svom kabinetu na ugovor o privremenim poslovima, „na kadrovsmim poslovima“ angažovao i bečelorku menadžmenta za carinu, špediciju i osiguranje. U njegovom kabinetu na spisku zaposlenih kao vozač je i Krsto Mandić po zanimanju konobar-kuvar, ali je isti taj Mandić kao brodomašinski tehničar, naveden i da je zaposlen kao vozač u Sekretarijatu za opštu upravu.

Komunalni inspektor je organizator rekreacije, medicinska sestra radi kao policajka

Upečatljivih neslaganja formalne struke zaposlenog sa poslovima na kojima je angažovan u Opštini Tivat ima napretek među 197 radnika lokalne samouprave. Tako na primjer, na mjestima komunalnih policajaca i policajki rade osobe sa diplomama medicinske sestre, tehničara kulinarstva, tehničara za finalnu obradu drveta, gimnazijalca opšteg smjera, kadeta brodomašinske struke...

Komunalni inspektor za stambeno-komunalne i poslove turizma po struci je diplomirani organizator rekreacije, dok je inspektor za lokalne puteve i poslove saobraćaja po struci specijalista međunarodne i nacionalne bezbjednosti.

U Sekretarijatu za mlade, sport i socijalna pitanja poslove samostalnih savjetnika za socijalnu i dječiju zaštitu obavjaju osobe sa zvanjima „diplomirana internacionalna menadžerka“ i „specijalista menadžer u poslovnoj i civilnoj bezbjednosti“, dok je savjetnica za prevenciju bolesti zavisnosti po struci diplomirana menadžerka.

U Sekretarijatu za finansije pored ostaloga, od 14. februara ove godine, diplomirana biološkinja na neodređeno vrijeme radi kao viša savjetnica za utvrđivanje i naplatu poreza taksi i ostalih javnih prihoda, a na istom radnom mjestu istog dana pod istim uslovima, angažovana je i specijalistkinja turizmologije. Odranije na istom radnom mjestu zaposlen je i jedan menadžer za bezbjednost marina i jahti, a na poslovima „samostalne referentkinje za evidenciju poreza, naknada i ostalih javnih prihoda“ od 17. marta na neodređeno vrijeme zaposlena je i jedna turistička tehničarka.

Bonus video: