Opštini Budva prijete presude teške 95 miliona eura

Revizor Đorđe Rakočević kazao je da je dato mišljenje sa rezervom na završni račun, između ostalog i zbog 95 miliona eura sredstava koja lako mogu biti odliv, po osnovu utuženja Opštine od fizičkih i pravnih lica
2030 pregleda 7 komentar(a)
Rekordan broj sudskih procesa: Budva, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Rekordan broj sudskih procesa: Budva, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Protiv Opštine Budva vodi se ukupno 460 sudskih sporova pred crnogorskim sudovima, koji su ukupno ”teški” čak 95 miliona eura. To je najveće breme sa kojim se suočava nova gradska uprava, i postoji velika bojazan da bi samo par sudskih procesa koji bi se završili negativno po metropolu turizma, moglo da uruši njenu sada stabilnu finansijsku situaciju.

Građani, brojne firme, advokatske kancelarije, političari, ali i sami zaposleni, nalaze se na spisku onih koji su presavili tabak i očekuju pozitivan ishod. Na to ih je navikla praksa od ranijih godina, kada su se mnogi sudski procesi završavali u korist tužioca.

Opština je sada u ključnim sudskim sporovima angažovala advokatske kancelarije, što je i dovelo da se nekoliko višemilionskih sporova, kao onaj sa podgoričkom kompanijom “Fab live”, završi u njenu korist.

Budva je uvijek bila „omiljena“ meta mnogih koji su svoja prava tražili preko suda, zbog čega je Sekretarijat za zaštitu imovine morao da svakom predmetu pristupi vrlo ozbiljno, kako s ene bi događali propusti.

„Broj aktivnih parničnih predmeta u 2018. godini bio je 460. Sekretarijat za zaštitu imovine je u postupcima pred Osnovnim sudom u Kotoru, na Cetinju, u Nikšiću, u Baru, Herceg Novom, Beranama, te Privrednim, Apelacionim, Višim i Upravnim sudom, Vrhovnim sudom zastupao Opštinu Budva na 922 održana ročišta“, navodi se u izvještaju Sekretarijata u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Da su tužbeni zahtjevi ozbiljna prijetnja za finansijsko funkcionisanje metropole turizma, upozorio je nezavisni revizor u svom izvještaju o reviziji završnog računa za 2018.

Revizor Đorđe Rakočević kazao je da je dato mišljenje sa rezervom na završni račun, između ostalog i zbog 95 miliona eura sredstava koja lako mogu biti odliv, po osnovu utuženja Opštine od fizičkih i pravnih lica.

„Protiv Opštine se vodi određeni broj broj sudskih sporova iz kojih mogu nastati obaveze po tom osnovu. Do momenta okončanja sporova nijesmo u mogućnosti da utvrdimo posljedice na ukupan položaj Opštine“, naveo je nezavisni revizor uz izvještaju.

S druge strane, Opština godinama kuburi sa milionskim dugovanjima, koje je takođe naslijedila aktuelna, od prethodne DPS uprave. Samo tokom dvije i po godine vraćeno je više od 25 miliona eura raznih dugovanja.

Ono što ohrabruje je da je kasa Opštine za protekle dvije i po godine nikada nije bila u blokadi, iako je bilo na desetine prinudnih naplata, na ime sudskih odluka. Intenzivno se vrši naplata dugovanja, prije svega na ime poreza na nepokretnost i komunalija, u kojima „leže“ milioni, što je potpuno rehabilitovalo Budvu, koja je godinama bila sinonim za prezaduženu opštinu, a legalizacijom više hiljada nelegalnih objekata, moglo bi se u opštinsku kasu slili milioni.

Bonus video: