Optužio predsjednicu suda da je namjestila spor

Direktor pljevaljske Čistoće Saša Ječmenica optužio Radinku Gačević da je sebe stavila iznad pravnog poretka države jer je sud presudio u korist radnika kojem je prethodno uručen otkaz
2373 pregleda 2 komentar(a)
Ječmenica, Foto: Goran Malidžan
Ječmenica, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.12.2018. 21:40h

Izvršni direktor opštinskog preduzeća Čistoća iz Pljevalja Saša Ječmenica optužio je predsjednicu pljevaljskog Osnovnog suda Radinku Gačević za nezakonit rad, nakon što je ona donijela presudu u korist jednog od zaposlenih kojem je uručeno rješenje o prestanku radnog odnosa.

Ječmenica je u otvorenom pismu optužio Gačevićevu da je “donijela potpuno nakaradnu presudu sa očiglednom namjerom da namjesti spor”, čime je tvrdi ozbiljno ugrozila dignitet Osnovnog suda u Pljevljima koji presude donosi u ime Crne Gore. On je kazao da će o nezakonitom radu predsjednice suda obavijestiti sve relevantne adrese.

“Ne čudi što se na pojedinim suđenjima u Osnovnom sudu u Pljevljima ne zna ko je sudija, ko vještak, a ko advokat, što se presude dogovaraju po raznim kuloarima, kancelarijama i kafanama, što pojedini privilegovani advokati sami preturaju fioke po stolovima sudija, što advokati ćute, a pojedine sudije vode spor umjesto njih, što u svojoj kancelariji okupljate pojedine velikaše lokalne političke opozicije i sa njima dogovarate ovakve i slične presude, kako bi ih oni koristili za svoje bizarne nastupe, što se djeci lokalnih opozicionih funkcionera preko vašeg suda, a na teret lokalnih preduzeća, isplaćuju nerealne sume novca za štete koje nijesu pretrpjeli, a na osnovu skandaloznih vještačenja i još skandaloznijih izjava svjedoka - majki, tetki, kumova i tako ukrug, a kojima sud “poklanja punu vjeru” i sam svjestan njihovih lažnih svjedočenja i protivpravnih postupanja”, istakao je Ječmenica u otvorenom pismu predsjednici Osnovnog suda.

Ječmenica je, kako se zaključuje iz pisma i presude, jednog od radnika otpustio jer je navodno bio u alkoholisanom stanju. U presudi Gačević navodi da je radniku utvrđeno prisustvo alkohola od 0,18 grama po kilogramu tjelesne mase što se “smatra normalnom količinom, a ne stanjem alkoholisanosti”.

Prema Pravilniku o testiranju na alkohol, droge i druga sredstva zavisnosti na random mjestu kojeg je donio Odbor direktora Čistoće, alkoholisanim stanjem smatra prisustvo alkohola većem od 0,0 grama po kilogramu.

“Kontinentalno pravo, a i anglosaksonsko, ne poznaje Vikipediju kao izvor prava, odnosno dokazno sredstvo, a ovo naročito ako ono što tamo piše uopšte nije izvedeno kao dokaz i razmatrano na ročištu u postupku”, stoji u pismu.

Ječmenica navodi da na ovaj način Gačević svjesno sebe stavlja iznad pravnog poretka države Crne Gore.

"Kreirate neko sopstveno pravo uz pomoć pretrage interneta, pozivate se tek onako radi reda na stavove Svjetske zdravstvene organizacije koji i ako postoje onako kako ste ih iznijeli u obrazloženju presude za sigurno se ne odnose na pitanja zaštite na radu. Nadalje, stručni nalaz koji ste iznijeli o alkoholisanosti nijeste ni sami sigurni da li je stav SZO ili je dio nekog naučnog rada koji je Vikipedija koristila kao izvor za svoj članak”, naveo je Ječmenica.

Gačević nije željela da komentariše navode Ječmenice i samo navela da je presuda donijeta juče i da nije pravosnažna.

Bonus video: