Optužuje osoblje KC: Nijesu htjeli da liječe bebu

Ona je „Vijestima” ispričala da dijete ima problem sa plućima više od mjesec dana, zbog čega ima napade gušenja
88 pregleda 9 komentar(a)
Dafina Jašaraj, Foto: Luka Zeković
Dafina Jašaraj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.10.2014. 20:15h

Podgoričanka Dafina Jašaraj žalila se na osoblje Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), koje je, kako je tvrdi odbilo da pruži zdravstvenu zaštitu njenom devetomjesečnom sinu.

Ona je „Vijestima” ispričala da dijete ima problem sa plućima više od mjesec dana, zbog čega ima napade gušenja.

“Kada smo prvi put došli kod doktora, primili su nas i nakon liječenja u bolnici, otpustili kući. Međutim, dijete mi nije bilo dobro, već je poslije sedam dana ponovo dobilo napad pa smo morali ponovo kod doktora. Bili su neljubazni, govorili da djetetu nije ništa, govorili kako sam ja bolja doktorica od njih i pustili ga kući”, rekla je ona.

Iz Instituta za bolesti djece, sa druge strane, odbacuju takve optužbe, navodeći da je dijete bilo više puta hospitalizovano, da je od rođenja bilo kući svega dvadesetak dana, te da se ne može govoriti o izostanku zdravstvene zaštite.

Jašaraj je imala zamjerke i na odnos ljekara dok su bili u bolnici, da osoblje nije obraćalo pažnju na njih, te da je morala nekoliko puta da ih zove, kada je dječak imao napade. Kako ona tvrdi, na nagovor osoblja je potpisala otpusnu listu.

Ona je ponovo prošlog petka odvela dječaka u Institut zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, nakon čega je završio na intenzivnoj njezi. Kako se žalila, od osoblja sada dobija informaciju samo da je loše, bez preciziranja njegovog stanja.

Iz Instituta su objasnili da je dijete rođeno u 31. nedjelji sa tjelesnom masom od 1.430 grama sa niskom ocjenom na rođenju.

“Odmah je premješteno u Centar za neonatologiju IBD-a gdje je hospitalizovano od 17. jula do 15. septembra. U Centru za neonatologiju je detaljno ispitano (više puta urađene laboratorijske analize, RTG pluća, EHO abdomena i CNS, oftalmološki i kardiološki pregled). Zbog potrebe za određenim dodatnim analizama transportovano je u Beograd. Nakon otpusta praćeno u neonatološkoj, oftalmološkoj, kardiološkoj i pulmološkoj ambulanti”, kazali su iz te ustanove.

Dječak je, kako navode, ponovo smješten na Odjeljenje pulmologije od 5. do 14. oktobra zbog bronhiolitisa, a nakon tog je više puta pregledan u ambulantama Instituta.

“Dana 22. oktobra ponovo je primljen na Odjeljenje pulmologije zbog bronhiolotisa. Sjutradan je majka odvela dijete kući na lični zahtjev uz potpis. Istog dana dolazi ponovo u IBD gdje se dijete prima na Odjeljenje intenzivne njege, gdje se i sada nalazi”, piše u dopisu “Vijestima”.

Bonus video: