Orao bjelorepan nije viđen 20 godina

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) saopštili su da se u Nacrtu petogodišnjeg plana upravljanja za NP “Skadarsko jezero“ (2016-2021) pominju “irelevantne“ ptice
270 pregleda 2 komentar(a)
orao bjelorepan, Foto: Wikipedia
orao bjelorepan, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 23.06.2015. 05:56h

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) u životinjske vrste na Skadarskom jezeru uvrstili su i ptice, koje na tom području nijesu viđene više od 20 godina.

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) saopštili su da se u Nacrtu petogodišnjeg plana upravljanja za NP “Skadarsko jezero“ (2016-2021) pominju “irelevantne“ ptice.

“U dijelu vezanom za faunu ptica pominje se orao bjelorepan koji je zadnji put registrovan na jezeru prije više od 20 godina, te se može smatrati irelevantnom vrstom za ovaj dokument i ovo područije. Takođe, prisustvo ćubaste kukavice nije zabilježeno na Skadarskom jezeru još od 1987. godine, pa je upitno razmatranje njenog statusa“, saopštili su iz CZIP-a.

Tvrde da je Nacrt plana, kada je riječ o ornitofauni jezera, urađen “površno, uz izostanak detaljnije analize i akcionog plana za populacije pojedinih vrsta u okviru petogodišnjeg programa“.

Kao glavnu zamjerku ocijenili su nepominjanje ptica u planovima, iako je riječ o velikom resursu Skadarskog jezera i glavnim razlogom zašto je proglašeno za Nacionalni park.

Bonus video: