Orav: Insistiraćemo na tome, etički kodeks se mora bolje primijeniti

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav je istakao da medijska zajednica mora da bude ujedinjena u dostizanju profesionalnih standarda
2427 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2019. 18:57h

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin kazao je da je malo koji fenomen bio toliko izučavan, kao pojam slobode, a i dalje nemamo jasno definisano šta to podrazumjeva.

On je to kazao na konferenciji "Principi medijske etike u medijima i javnosti", koju organizuju NVO Građanska alijansa (GA) i "Vijesti", a koju finansira Evropska unija (EU).

"Sloboda informisanja podrazumijeva ne samo pravo medija da šire informacije bez ograničenja, već i pravo građana da primaju objektivne i tačne informacije", naglasio je Pažin.

On je ocijenio da informacije ne mogu biti objektivne i tačne bez etičkog utemeljenja medija.

Izrazio je, u tom kontekstu, punu spremnost Vlade da podrži napore medijske zajednice da uspostavi efikasan sistem samoregulacije.

“Vlada neće žaliti ni truda ni sredstava da potpomogne uspostavljanje funkcionalnog samoregulatornog medijskog mehanizma, bez ikakve ambicije Vlade da se miješa u uređivačku politiku medija, a još manje da arbitrira oko pitanja medijske etike. Naša je želja da potpomognemo uspostavljanje ovog mehanizma jer prepoznajemo veliki potencijal za demokratsko društvo, koji se krije i koji je neiskorišćen kada je u pitanju samoregulacija medija", saopštio je on.

Potpredsjednik Vlade je ukazao da pozicija medija kao "četvrte grane vlasti" i demokratske savjesti društva podrazumijeva odgovornost medija za poštovanje etičkih standarda objektivnog i tačnog izvještavanja.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav je istakao da medijska zajednica mora da bude ujedinjena u dostizanju profesionalnih standarda.

Ključni instrument, kako je istakao Orav, je u odgovornosti medija.

"Insistiraćemo na tome, etički kodeks se mora bolje primijeniti", istakao je Orav.

Izvršna direktorica "Vijesti" Marijana Kadić Bojanić je istakla da mora da se insistira na etici u novinarstvu, odnosno da je to temelj, osnova.

"Kao što Evropski sud za ljudska prava u presudama kaže "mediji su psi čuvari demokratije", tako ćete u udžbenicima novinarske etike naći da isuviše blizak i netransparentan odnos između medija i vlade ugrožava pluralizam i demokratiju. U zemljama kao što je naša gdje nas u izvještaju o napretku Evropska komisija upozorava na korupciju, vladavinu prava, slobodu izražavanje, korišćenje državnih resursa u partijske svrhe - bliskost vlasti i medija je posebno pogubna", rekla je Kadić Bojanić.

Direktorka Vijesti kazala je i da, prema njenom mišljenu, u Crnoj Gori ne postoji polarizacija medija već "postoje mediji i antimediji".

Poručila je da samo mediji koji otvaraju mogućnost javne diskusije o važnim pitanjima i mediji koji istražuju kako moćni koriste naše resurse i upravljaju našom budućnošću - su istinski mediji koji rade u interesu javnosti.

"Oni koji uporno prikrivaju probleme koji su od najvećeg značaja za javnost su – antimediji jer rade sve suprotno od onoga šta nalažu pravila novinarstva. I to je, takođe, kršenje etičkih pravila jer javnost ima pravo da zna istinu, a ako tu istinu prikrivate onda se ne ponašate etički u svom poslu i niste medij već megafon moćnika", kazala je Kadić Bojanić.

"Etika u medijima je nerazdvojna i ne može se posmatrati van konteksta održivosti", rekla je Kadić Bojanić.

Programski direktor GA Milan Radović je istakao da mora da postoji slobodno i nazavisno novinarstvo, a sto u Crnoj Gori nije slučaj.

Prvi od razloga za to, kako je istakao Radović je finansijske prirode, a drugi ugao je status novinara i urednika.

"Veliki broj novinara radi za male plate", istakao je Radović.

On je naglasio da moramo da priznamo da je došlo do pada u novinarskim standardima.

"Često čujemo pravdanje za nešto sto je neetički, pisanjem i drugih, odnosno da to i drugi rade, to je neprihvatljivo", rekao je Radović.

Menadžer medijskog programa u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Danijel Blank je istakao da mediji moraju da rade na očuvanju etike.

Urednica Prvog programa Javnog servisa Aleksandra Pavićević je rekla da ne bježe od kritike i da taj medij ne čini 15 minuta Dnevnika.

Izvršni direktor agencije MINA Jaša Jovićević je kazao da već 20 godina medijska scena u Crnoj Gori tapka u mjestu.

"Mediji su teško održivi, to je u današnjem vremenu veoma teško", istakao je Jovićević.

Glavni urednik "Vijesti" Srdan Kosović istakao je da mediji treba da daju riječ onima koji nemaju mogućnost da se čuju i da to medije automatski stavlja na poziciju koja ne odgovara centrima moći.

On je rekao da većina medija, koji su bili poznati po vrijednostima i standardima u regionu, više ne postoji, ali da je jedini način da mediji opstane u svojoj funkciji da bude vrijednosno postavljen.

"Ono što rade tabloidi da pune medijski prostor netačnim informacijama, onda se napravi konfuzija", kazao je Kosović i dodao da ne smatra da postoji polarizacija medija u Crnoj Gori, već mediji koji rade svoj posao i oni koji se predstavljaju kao mediji jer se služe medijskim tehnikama

Kosović je rekao da su "Vijesti" izabrale bave istraživanjem korupcije i kriminala i da godinama zbog toga trpe posljedice, a da nije izbor medija ko će se baviti korupcijom i kriminalom, i ko će u tom kontekstu biti percipiran kao saveznik, a ko kao protivnik.

On je podsjetio na ranjavanje novinarke Olivere Lakić i ubistvo Duška Jovanovića i zapitao se kakva se poruka šalje onima, koji bi da izaberu posao novinara i da ga rade kako treba.

Kosović je postavio i pitanje kako je došlo do toga da često jednak uticaj imaju neprovjerene informacije sa nepoznatih sajtova kao informacije iz kredibilnih medija i ukazao da se radi o globalnom problemu.

"Očekivali smo da ćemo 2019. pričati o letećim automobilima, a ne o tome da li je Zemlja ravna. Moramo shvatiti kako smo tu došli".

Milica Bogdanović iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) je kazala da u regionu, kao i kod nas, postoji veliki broj anonimnih portala, koji prenose medijske manipulacije.

Zaključak sa konferencije je da učesnici ostaju posvećeni principima Etičkog kodeksa Crne Gore i obavezuju se da će raditi na dodatnom osnaživanju novinarskog impulsa da se kao neprikosnovena poštuje istina i trajno traga za njom, imajući uvijek u vidu princip prava javnosti da zna i ljudsku potrebu za pravičnošću i humanošću, a sve u opštem, javnom interesu.

"Pozivamo korisnike da prepoznaju manipulacije i bojkotuju medije koji ih koriste u svom radu, vlasnike medija da omoguće napredovanje i obrazovanje novinara/ki a akademsku zajednicu na aktivniji pristup", navodi se u Deklaraciji o etičnosti na medijskoj sceni u Crnoj Gori.

Bonus video: