Orav: Novinari i njihove priče su jedna od najvažnijih veza između politika EU i građana

356 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele nagrada, Foto: Vlada Crne Gore
Sa dodjele nagrada, Foto: Vlada Crne Gore

Šest novinara crnogorskih medija nagrađeno je danas za najbolje priče o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji kojima su, kako je poručeno na dodjeli nagrada, osvijetlile teme koje se tiču svakog crnogorskog građanina.

Pobjednici konkursa za najbolji novinski članak o procesu pristupanja Crne Gore EU su novinari iz dnevnog lista Pobjeda Jovana Đurišić, portala Radio-televizije Crne Gore Maja Lalić Burzanović i iz Radija Jadran Vuk Ilić.

„Novinari Javnog servisa i televizije Prva, Borislav Višnjić, Tatjana Debeljević i Jelena Gardović, pobjednici konkursa za najbolju televizijsku priču o procesu pristupanja Crne Gore EU“, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Nagrađene priče se odnose na Erasmus program i mogućnosti koje on pruža mladim ljudima, pokretanje ženskog biznisa uz pomoć EU fondova, kao i značaj izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda finansiranog iz IPA fondova.

„Novinari su prenijeli priče o porodici Mrdak koja je, zahvaljući bespovratnoj podršci iz EU fondova, proširila mali porodični biznis proizvodnje pljevaljskog sira, kao i o revitalizaciji kuće Iva Andrića u Herceg Novom, koja će biti obnovljena kroz EU projekat“, navodi se u saopštenju.

Konkursi su realizovani u skladu sa Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2014-2018, a u okviru projekta EU4ME koji finansira EU, a sprovodi UNDP. Autori najboljih priča su nagrađeni novčanim nagradama.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević rekao je da su raznovrsne i informativne priče osvijetlile teme koje se tiču svakog građanina Crne Gore i ukazale na koristi koje proces pristupanja EU pruža svima nama.

„Vašim radom i profesionalnim pristupom pokazali ste da ste svjesni svoje uloge u procesu, kao i da ste nagrade koje vam danas uručujemo zavrijedili“, dodao je on.

Drljević je rekao da je afirmacija vrijednosti na kojima EU počiva jednako značajna danas, kao i prije gotovo sedamdeset godina kada je ona stvarana, i da uprkos unutrašnjim izazovima sa kojima se suočava, ideja ujedinjene Evrope živi, a Crna Gora polako zauzima svoje mjesto u evropskoj porodici država.

„Vjerujem da svako od nas mora dati svoj doprinos u procesu integracije, jer kao što svi znamo, u EU ulazi cjelokupno crnogorsko društvo“, istakao je Drljević.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, zahvalio je novinarima na prenošenju svrhe prisustva i podrške EU Crnoj Gori.

Orav je rekao da su oni partneri u procesu pristupnih pregovora, ali da nijesu partneri da bi samo rekli da su ispunili kriterijume, jer zajedno rade na poboljšanju kvaliteta života u Crnoj Gori, za sve građane podjednako.

„Drago mi je što ste to prepoznali i prenijeli poruku vašoj publici. Novinari i njihove priče su jedna od najvažnijih veza između politika EU i građana. Ne postoji politika koja nema uticaja na građane i zato nam je vaš posao toliko važan“, zaključio je Orav.

U ime koleginica i kolega Tatjana Debeljević se zahvalila na nagradama i kazala da je njihova namjena bila da pokažu put svima koji taj put traže i poruka je da krenu, jer samo oni koji krenu i stignu.

Bonus video: