Organizatori: Mi smo primjer čojstva Marka Miljanova

Poručili su da su šetali za sve koji trpe nasilje - psihičko, različito nasilje prema radnicima i radnicama, pripadnicima romske populacije, pripadnicima LGBTIQ
376 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2017. 17:38h

Peta Povorka ponosa "Montenegro Prajd 2017". održana je danas u Podgorici, pod motom "Čojstvom protiv nasilja".

Učesnici Povorke šetali su Njegoševom, Ulicom slobode u Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog.

Poručili su da su šetali za sve koji trpe nasilje - psihičko nasilje, različito nasilje prema radnicima i radnicama, pripadnicima romske populacije, pripadnicima LGBTIQ.

Peta Povorka ponosa prošla je bez incidenata.

Na Povorci je prema procjenama Uprave policije bilo oko 300 učesnika.

"Preventivne policijske aktivnosti doprinijele su da ovaj skup prođe u mirnoj atmosferi. Shodno procjenama i analizama povorki koje su održane u proteklom periodu, ove godine je na obezbjeđenju Povorke ponosa bio angažovan manji broj policijskih službenika nego prošle i prethodnih godina. Angažovan je međutim bio optimalni broj policijskih službenika koji je mogao da odgovori na policijske zadatke da se ukazala bilo kakva potreba za intervencijom. Službenici Uprave policije će nastaviti da aktivnostima iz svoje nadležnosti doprinose obezbjeđenju primjene i poštovanja ljudskih prava i sloboda, a posebno vulnerabilnih grupa među kojima je i LGBT zajednica", saopšteno je iz Uprave policije.

Tok Povorke:

14:00 Peta Povorka ponosa je završena.

13:52 - Član Organizacionog odbora Montenegro prajda, Jovan Ulićević kazao je da "čojstvu nije mjesto među četiri zida".

Organizatori su se prisutnima zahvalili na hrabrosti. Oni su poručili da su primjeri čojstva Marka Miljanova.

"Širimo ljubav, dosta nam je podjela", poručili su organizatori.

13:46 - Učesnici Povorke ponosa prvi put šetaju Ulicom slobode.

Oni su prošli pored zgrade tužilaštva i hotela Hilton, i vratiće se ispred zgrade Skupštine odakle je Povorka i krenula.

13:36 - Predstavniicic CB Podgorica koji učestvuju na Prajdu nijesu željeli da razgovaraju sa medijima o svom prisustvu na Paradi.

"Nijesmo ovlašćeni da dajemo izjave za medije", kazali su.

13:28 - Miroslava Ivanović iz UMHCG je kazala da društvo prihvata samo pokornost i prosječnost.

"Slavimo što smo različiti. Poručujem svim osobama sa invaliditetom, niste teret, vi ste biseri i ne dozvolite da vas iko ugnjetava i nemojte sebe ponižavati prije svega. Volite se zbog svog invaliditeta, ne dajte da se osjećate kao da niste ljudsko biće".

13:25 - Direktor Sigurne ženske kuće, Ljiljana Raičević je podsjetila da je predvodila prvu, drugu i treću povorku i da je sada red na mladje.

"Često sebi i drugima postavljam pitanje šta je sloboda. Šta je sloboda za pretučenu ženu i djecu i može li ti biti ono što će nas spriječiti da budemo pretučeni, ispljuvani, izvrijeđani... Šta je sloboda za one koji su u konstantnom strahu od nasilja? Moramo imati suverenitet nad sopstvenim tijelom i svi moraju biti kažnjeni ako ne poštuju to. Nikada niko od nas neće biti slobodan ako se ne zaustavi uvjerenje da je nasilje u redu. Nikada nećemi biti slobodno dok svi i sve institucije žmure i ne kažnjavaju nasilnike. Nije dovoljno uzvikivati "stop nasilju" ni otvarati savjetovališta, jer žrtve često nemaju način da nam se obrate za pomoć. Radujem se što su roditelji bili hrabri i došli da podrže djecu", rekla je Raičević.

13:20 - Samie Jaha iz organizacije Mladi Romi je kazao da je došao sam da podrzi organizatore Prajda i dodao da je diskriminacija prema romskoj zajednici i danas prisutna.

"To potvrđuju brojna istraživanja. Aktivno radimo na suzbijanju nasilja i diskriminacije. Želimo da doprinesemo stvaranju društva u kojem će se poštovati različitosti i u kojem ćemo svi biti ravnopravni", rekao je Jaha.

13:15 - Član Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Danijel Kalezić je kazao da oni koji se bave aktivizmo su se nagledali "svega i svačega".

"Razbijenih lobanja, nagledali se situacija i scena koje su nezamislive... Sa tim živimo i dalje svakog dana, iako je ovo peti Prajd nasilja je sve više. Ovaj Prajd je do sad pripremao veliki broj organizacija. Poseban aplauz za mlade ljude, biće nas sve više i više. Aplauz za roditelje LGBTIQ kojih je ove godine više nego prethodne. Zahvaljujem se CB Podgorica na saradnji, a dvoje predstavnika CB šeta sa nama danas po prvi put i hvala im na tome. Posebno se zahvaljujem onima koji nisu došli, podrška nije sramota, to je dužnost, sad vidimo kolika je vaša podrska. Ovo se ne odnosi na one koji su unaprijed javili da ne mogu doći. Odlučili smo da ne šaljemo posebne pozivnice i želim saopštiti zahtjeve organizacionog odbora prema Vladi, javnosti i svima koji donose odluke: Da razmisle o čojstvu", rekao je Kalezić.

Dodao je da očekuju i usvajanje novih zakonskih rješenja, a tužilastvo i sudstvo da napade tretira kao zločine iz mržnje.

13:10 - Iz organizacionog odbora Prajda zahvalili su svim učesnicima i kazali da šetaju za sve koji trpe nasilje - psihičko nasilje, različito nasilje prema radnicima i radnicama, pripadnicima romske populacije, pripadnicima LGBTIQ.

"Došli smo da dignemo glas protiv svih oblika nasilja i od srca se zahvaljujemo nevladinim organizacijama...", kazali su organizatori.

13:05 - Učesnici se pripremaju da krenu u šetnju podgoričkim ulicama.

13:03 - Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav učesnici su Povorke.

13:00 - Na Paradi ponosa još se nije pojavio niko od članova Vlade. Tu su samo predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Prisustvovale su i generalna sekretarka Ministarstva evropskih poslova Marina Vujačić i generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, dr Alma Hajdarpašić Drešević.

12:55 - Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković je kazao da je došao da iskreno podrži Prajd.

"Ovo je prilika da ukažemo na nasilje u Crnoj Gori u odnosu na njih a i uopšte na nasilje. Bitno je da su ljudi iz institucija došli da daju podršku. Manje je policajaca nego prethodnih godina. Bilo bi dobro da se u buducnosti Povorke ponosa održavaju bez prisustva policije. Moramo imati razumijevanja za drugačije. I uloga medija je značajna i hvala vam što ste dali podršku", rekao je Baković.

12:52 - Među okupljenima je i predsjednik Liberalne partije Andrija Popović.

12:44 - Na Prajd je stigao i direktor ND Vijesti Željko Ivanović i predsjednica CIN-CG Milka Tadić Mijović.

Tu je i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara, kao i Goran Đurović iz Koalicije saradnjom do cilja i član Savjeta RTCG.

12:38 - Na Povorku ponosa stigli su zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković, predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih. Prisutni su i Zlatko Vujović, Jovana Marović i Ljiljana Raičević iz nevladinog sektora, član Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković.

Tu su i savjetnici predsjednika Skupštine Periša Kastratović, Ana Radonjić i Marija Blagojević.

12:34 - U toku je okupljanje učesnika Povorske ponosa.

12:15 - Danijel Kalezić iz LGBTIQ asocijacije Kvir Montenegro je nagovijestio da će ove godine šetati novim ulicama, poručujući da će to biti "lijepo iznenađenje". Kalezić je za TV Vijesti rekao da ove godine nisu nikoga posebno pozivali jer se "na prajd ne poziva, nego se dolazi".

Uprava policije je pojačala mjere bezbjednosti, na, kako su rekli "Vijestima", adekvatni nivo. Šta to znači, ne znaju ni organizatori kojima je prenijeto da se veći ekscesi ne očekuju na događaju.

U zvaničnom saopštenju objavili su da će ulice u centru Podgorice biti zatvorene za saobraćaj od devet do 15 sati.

Televizija Vijesti u svojim informativnim emisijama u 12 i 14 časova imaće uključenja uživo sa Parade ponosa.

Iz LGBTIQ asocijacije Kvir Montenegro, koja je organizator događaja, saopštili su da ove godine neće upućivati posebne pozive za učešće političkim partijama i predstavnicima institucija, navodeći da žele da vide kolika je iskrena podrška donosioca odluka.

Za razliku od prethodnih godina, vladini zvaničnici nijesu javno objavljivali ko će učestvovati na Prajdu.

Mitropolit SPC Amfilohije prije dva dana povodom praznika Rođenja Presvete Bogorodice, ponovo je Paradu ponosa nazvao “paradom srama i moralnog smrada, koja zagađuje vaseljenu".

Evropski komitet protiv rasizma i netolerancije (ECRI) je početkom ove sedmice objavio Izvještaj, u kome poziva crnogorsku Vladu da nađe način da osigura da visoko sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve ubuduće o LGBT populaciji ne govori jezikom mržnje.

Član Organizacionog odbora Prajda Jovan Ulićević kazao je da taj događaj organizuju u znaku zajedničkog zalaganja više društvenih grupa koje su suočene sa nasiljem.

"Osjećamo se dužnim da dignemo glas protiv nasilja koje je, nažalost, postalo podrazumijevani dio naših života", rekao je.

Galerija

Bonus video: