Organizovana promotivna vožnja prvim elektromotornim vozom Civity

Kapacitet voza je 176 sjedišta, 179 mjesta za stajanje, dva mjesta za invalidska kolica, četiri dvostruka sklopiva pomoćna sjedišta i sedam pomoćnih sjedišta na preklop
16 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2013. 10:56h

Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) organizovao je danas promotivnu vožnju prvim elektromotornim vozom Civity, španskog proizvođača CAF, koje je naručio za potrebe prevoza putnika u unutrašnjem saobraćaju.

To je, kako je saopšteno na prezentaciji voza u Podgorici, prvi od tri elektromotorna voza koji su namijenjeni lokalnom prevozu putnika i mogu se koristiti na svim relacijama, odnosno Bar-Bijelo Polje i Podgorica-Nikšić.

Predsjednik Odbora ŽPCG Dragan Šimrak, kazao je da je ponosan zbog ispunjenog obećanja datog putnicima da će im Dan državnosti, 13. jul, čestitati puštanjem u saobraćaj novih vozova.

Trodjelni elektromotorni vozovi sa potrebnim rezervnim djelovima i potrošnim materijalom, specijalnim i standardnim alatom i priborom, koštali su 13,05 miliona eura. ŽPCG ih je kupio novcem od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za koji je garanciju dala crnogorska Vlada

Prezentaciji je prisustvovao i ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, koji je sa novinarima i putnicima krenuo u promotivnu vožnju ka Nikšiću, gde će ih na željezničkoj stanici dočekati predsjednik nikšićke Opštine, Veselin Grbović.

Trodjelni elektromotorni vozovi sa potrebnim rezervnim djelovima i potrošnim materijalom, specijalnim i standardnim alatom i priborom, koštali su 13,05 miliona eura. ŽPCG ih je kupio novcem od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za koji je garanciju dala crnogorska Vlada.

Vozovi CAF Civiti se kreću projektovanom maksimalnom brzinom od 120 kilometara na sat (km/h).

Kapacitet voza je 176 sjedišta, 179 mjesta za stajanje, dva mjesta za invalidska kolica, četiri dvostruka sklopiva pomoćna sjedišta i sedam pomoćnih sjedišta na preklop.

U odnosu na stare elektromotorne vozove ŽPCG, novi sadržaji su, između ostalog, klimatizacija, sopstvena kompjuterska dijagnostika parametara za eksploataciju, video nadzor u putničkom prostoru, kamere na retrovizorima, prostor za invalidska kolica, platforma za samoukrcavanje invalidskih kolica, moguć prevoz bicikla, jednostavnije održavanje, veći komfor, udobnija i tiša vožnja.

Stanica u Nikšiću, Foto: Ivan Petrušić

Crna Gora je, kako su podsjetili iz ŽPCG, posljednji put novi voz kupila 1984. godine.

Ugovor o kupovini vozova Siviti CAF potpisan je 27. oktobra 2011. godine nakon obavljenje tenderske procedure u kojoj su, od sedam ponuđača, u uži izbor tehničkih ponuda ušli Škoda, švajcarski Stadler i španski CAF. Stadlerova ponuda nije zadovoljila s ekonomskog aspekta, pa je na kraju ponuda španskog ponuđača prevagnula nad Škodinom kao povoljnija.

Tokom čitave procedure i realizacije ugovora konsultant ŽPCG bila je londonska kompanija Booz & Co koju je angažovala EBRD.

Španski proizvođač željezničkih voznih sredstava Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) , iz baskijskog grada Besain, ukupno ima 11 fabrika u nekoliko gradova u Španiji, Brazilu, Meksiku i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Galerija

Bonus video: