Orhan Kalić: Srećan sam u svojim Rožajama

„Ibar je klub iz mog grada i u kojem sam igrao kao mali. Tada sam maštao da budem dio tog tima i da vidim kako se u njemu radi i kako sve to funkcioniše... Što se tiče „Ibra“ ove godine radna disciplina je na visokom nivou. Klub ide dobro, gura ka prvoj ligi pa me sve to još više motivisalo da se vratim“, kazao je Kalić
86 pregleda 0 komentar(a)
Orhan Kalić, Foto: Privatna arhiva
Orhan Kalić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.06.2017. 17:20h

Dvadesetpetogodišnji Rožajac Orhan Kalić ostvario je svoje dječačke snove i pored primamljivih ponuda iz Turske, nekadašnji podmladak FK „Ibar“ odlučio je da se vrati u rodni grad i bude dio stručnog tima i znanjem i iskustvom pokuša unaprijediti taj sport u Rožajama .

Kalić je studirao sportsku akademiju, smjer sportski menadžer na Univerzitetu „Celal Bayar“ u Manisi u Turskoj.

„Odlučio sam se za tu Akademiju jer je među prve tri otvorene u Turskoj, sa bogatom i značajnom istorijom, dobrim profesorima. Nikad se nijesam pokajao. Znanje, iskustvo i prijateljstva koja sam tamo stekao nemaju cijenu“, kazao je Kalić, koji je već na drugoj godini fakulteta počeo da radi kao fudbalski trener u Manisa sporu.

Već nakon nekoliko mjeseci stažiranja opravdao je ukazano povjerenje pa je primljen na duže.

„S obzirom na to da mi je to bio prvi trenerski posao, bio sam prezadovoljan i organizacijom i načinom rada, naročito radnom disciplinom koja je neprocjenljivo iskustvo, a koje se i danas pridržavam“, kazao je Kalić.

U početku je radio sa najmlađima.

“Imao sam veliku priliku da napredujem i mislim da sam je dobro iskoristio. Nakon godinu dana dali su mi da sam vodim ekipu U12 gdje sam opravdao očekivanja“, kazao je Kalić.

Nakon završetka studija imao je ponudu da ostane u Manisi, ali je odlučio da se vrati. Prije porvratka je nekoliko mjeseci kao pomoćni trener radio i u jednom izmirskom prvom timu... Pun elana se vratio u rodni grad.

„Ibar je klub iz mog grada i u kojem sam igrao kao mali. Tada sam maštao da budem dio tog tima i da vidim kako se u njemu radi i kako sve to funkcioniše... Što se tiče „Ibra“ ove godine radna disciplina je na visokom nivou. Klub ide dobro, gura ka prvoj ligi pa me sve to još više motivisalo da se vratim“, kazao je Kalić.

Kada su u pitanju mlađe kategorije, prema njegovom mišljenju, ima dosta nedostataka. Na prvom mjestu nedostaje stručno osoblje kojeg, ističe Kalić, nema u Rožajama . Mali je i broj djece koja žele da igraju fudbal.

„Počeli smo da radimo na tome da privučemo njihovu pažnju, da im ponudimo nešto izazovno i novo. Prvi prjekat je bio odlazak na „Izmirkup U12“ u Kušadasiju. To se pokazalo kao dobar potez jer su naša djeca uspješno parirala vršnjacima iz većih klubova u koje se ulaže veliki novac“, kazao je Kalić.

Kompletan Balkan, pa i Rožaje, smatra on, je izuzetno talentovano područje.

„U periodu od 12 do 14 godina treba najviše da se radi sa djecom, mislim da je to period kojem ne posvećujemo dovoljno pažnje i tu gubimo najviše potencijalno dobrih igrača“, kazao je Kalić.

U Manisi upoznao mnogo ljudi koji žele da pomognu

Orhan Kalić kaže da je u Manisi upoznao mnoge ljude, ne samo iz fubala, već i i iz svijeta sporta i drugih oblasti.

“Među njima i ljude sa naših prostora koji su osnovali brojna udruženja sa ciljem da očuvaju bošnjačku kulturu i tradiciju.

Oni su rođeni u Turskoj, ali imaju nostalgiju i žele da pomognu.

Žele da se upoznaju sa zavičajem i okolnostima, a onda su voljni da na sve načine pomognu.

Trudićemo se da sa njima ostvarimo korektnu saradnju, posebno u oblasti sporta“, kazao je Kalić.

Bonus video: