"Orjen, planina kraj mora": Izletnici obišli selo Ubli

Narednog vikenda je u planu posjeta još jednom značajnom podorjenskom selu, Kruševicama, uz izlazak do njihovog tradicionalnog katuna, Vučjeg dola
189 pregleda 0 komentar(a)
Ubli, tura, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Ubli, tura, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Ažurirano: 19.03.2018. 14:04h

U okviru zajedničkog programa “Orjen, planina kraj mora”, proteklog vikenda oko 70 izletnika obišlo je selo Ubli, vjekovnu važnu tačku ekonomske snage bokeljskog zaleđa.

U centru Ubala, na Zabrežju, vrijedne domaćice pripremile su posluženje, a predah je iskorišćen za oprobati se na seoskom zogu sa sad već raritetnim drvenim bućama, kao i za upoznavanje sa trenutnim turističkim kapacitetima Ubala I planovima za njihovo poboljšanje.

Mjesna zajednica planira da tokom ove godine organizuje krčenje staza koje vode sa mora do sela, kao i staze za ulazak dublje u Orjen, u prostor Ubaljske planine. Sa tim će se stvoriti početni uslovi za razvoj aktivnog turizma, naravno, uz neophodnost prethodnog rješavanja gradske deponije, još uvijek smještene u širem okruženju sela.

“Uređena crkva Sv. Ilije, na istoimenom vrhu-vidikovcu sa odličnim pogledom na Boku Kotorsku, pristupnom stazom i odmorištem u šumskom hladu primjer je uspješne valorizacije ljepota i znamenitosti ovog kraja. Stoga smo mjesto posjetili i ovom prilikom, uživajući u dramatičnim smjenama oblaka i nezaboravnih otvorenih vidika”, saopšteno je iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

“Nadamo se da smo ovim događajem dodatno skrenuli pažnju javnosti na potrebu za osmišljavanje i razvoj novih programa razvoja i konsolidacije života na Ublima, selu koje čini važan dio prostora našeg jedinstvenog zaleđa. Uostalom, ukazivanje na važnost i vrijednost zaleđa i podsticanje posjete je i poenta zajedničkog programa, u kojeg se svake godine uključuje sve veći broj subjekata, naveli su iz Agencije koja je sa NVO Eko Boka bili organizatori posjete selu Ubli.

Narednog vikenda je u planu posjeta još jednom značajnom podorjenskom selu, Kruševicama, uz izlazak do njihovog tradicionalnog katuna, Vučjeg dola, smještenom pod obroncima uvijek fascinantne Subre.

Bonus video: