Orjen: Proljeće na snijegu

152 pregleda 0 komentar(a)
Druženje na snijegu, Foto: Slavica Kosić
Druženje na snijegu, Foto: Slavica Kosić

"U nedelju, 21. aprila, nastavljamo tradiciju organizacije proljećnih izlazaka na orjenske snjegove. Na Orjenskom sedlu (1600 m n. v.) za ovu priliku je predviđen bogat program u potpunosti podređen snijegu, a koji predviđa sankanje, degustaciju jedinstvenih sniježnih koktela i poslastica, takmičenje u izradi Snješka Bijelića i pokaznu radionicu pravljenja igloa”, najavili su iz Agencije za zaštitu i razvoj Orjena.

“Proljećem na snijegu” biće ujedno obilježen i Svjetski dan planete Zemlje (22. april), kako bi ukazali na potrebu očuvanja njene prirode, koja je sve više ugrožena djelovanjem čovjeka.

“Proljećni snijeg na Orjenu (kao i na drugim planinama) bi daljnim pojačavanjem globalnom zatopljenja mogao biti sve rjeđa pojava, a zagađenje atmosfere bi se moglo odraziti na hemijski sastav padavina uopšte, pa tako i orjenskog snijega”, naveli su iz Agencije.

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena je zadužena za pripremu degustacije sniježnih koktela i poslastica, odnosno, organizovani izlazak, dok je Planinarski klub “Subra” organizator zabave na snijegu i domaćin.

Bonus video: