Osam decenija školskog broda "Jadran"

Taj svojevrsni pokretni spomenik tehničke kulture i pomorske tradicije južnoslovenskih naroda, za sobom ima burnu i bogatu istoriju
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2013. 21:11h

Ministarstvo odbrane i Mornarica VCG otvaranjem izložbe fotografija, dokumenata i predmeta sa broda u zgradi Opštine Tivat, započeli su proslavu velikog jubileja – 80. godišnjice službe školskog broda MVCG, jedrenjaka „Jadran“.

Taj svojevrsni pokretni spomenik tehničke kulture i pomorske tradicije južnoslovenskih naroda, za sobom ima burnu i bogatu istoriju svojevrsne „škole pod jedrima“ na kojoj su odgajane čitave generacije mladih oficira ratne, a u novije vrijeme i trgovačke mornarice.

Autor postavke izložbe, koju je posjetio veliki broj Tivćana, je Goran Grković, umjetnik iz Bara i zaljubljenik u „Jadran“, a publika je kroz pedesetak upečatljivih fotografija mogla vidjeti tri glavna perioda u životu jedrenjaka – službu u Kraljevini i socijalističkoj Jugoslaviji, odnosno posljednjih godina u Crnoj Gori.

Komandant „Jadrana“, poručnik bojnog broda Goran Pajović predstavio je bogat program dešavanja kojima će tokom narednih mjeseci biti obilježen jubilej tog jedinstvenog broda

Podsjećajući na jedinstvenu vezu Tivta i „Jadrana“ koja traje još od 16. jula 1933. kada je novoizgrađeni jedrenjak iz Njemačke stigao upravo u Tivat kao svoju prvu luku u domovini, gradonačelnik Dragan Kankaraš je naglasio da je taj brod “vjerovatno najveće pokreno materijalno dobro u Crnoj Gori“.

"Potpuno smo posvećeni tome da 'Jadran' i dalje boravi u Tivtu, da mu ovdje bude matična luka i da mu sve što mu je potrebno, obezbjedimo ovdje“, obećao je gradonačelnik.

Komandant „Jadrana“, poručnik bojnog broda Goran Pajović prethodno je na konferenciji za novinare predstavio bogat program dešavanja kojima će tokom narednih mjeseci biti obilježen jubilej tog jedinstvenog broda.

Biće izrađena prigodna poštanska marka, a već je u toku literarni i likovni konkurs „Jadran i mi“ za učenike crnogorskih osnovnih škola, uzrasta od šestog do devetog razreda.

TV Vijesti, Nebojša Mandić

Nagrađeni na tom konkursu imaće priliku da borave na jedrenjaku tokom maja kada će na „Jadranu“ biti priređena likovna kolonija i da idu na jednodnevno krstarenje brodom.

Tada će na brodu biti priređena i donatorska večera, a sav prihod namijenjen je izgradnji dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama u Tivtu.

Tokom juna i jula će na Pinima, gdje je „Jadran“ vezan, biti priređena sportska takmičenja, a u avgustu velika jedriličarska regata.

Centralna proslava zakazana je za Dan broda 19. avgusta kada je „Jadran“ 1933. formalno upisan u Flotnu listu KrMJ, a tada će u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra biti otvorena posebna velika izložba posvećena „Jadranu“.

U planu je i nova monografija „Jadrana“.

NA remont u Bijelu

Komandant Mornarice Darko Vuković kazao je da se ozbiljno pristupilo pripremama za predstojeći generalni remont i rekonstrukciju „Jadrana“ što će biti obavljeno na jesen, u Jadranskom brodogradilištu u Bijeloj.

Tenderska dokumentacija za remont poslata je na adrese više civilnih i vojnih brodogradilišta u Italiji, Turskoj, Njemačkoj i Holandiji, ali je Ministarstvo odbrane na kraju prihvatilo punudu Bijeljana, prvenstveno zbog ograničenih sredstava na raspolaganju za remont jedrenjaka – 1,5 miliona eura.

Bonus video: