Osmijeh djeteta najljepši poklon za 8.mart

Svi smo mi dio jedne velike porodice i stalno govorimo da smo zajedno jači. To što ove majke čine za svoju djecu je velika stvar i za to je potrebna velika hrabrost“
188 pregleda 0 komentar(a)
osmi mart nikšić, Foto: Svetlana Mandić
osmi mart nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 08.03.2018. 18:12h

Uz pjesmu i recitaciju, čestitke i cvijeće, u nikšićkom Udruženju za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju (UZPD) organizovano je osmomartovsko druženje. U pomoć im je pritekla i Banka hrane koja je obezbijedila poklone za majke i djecu, članove pomenutog Udruženja.

“Svi smo mi dio jedne velike porodice i stalno govorimo da smo zajedno jači. To što ove majke čine za svoju djecu je velika stvar i za to je potrebna velika hrabrost“, kazala je Miluša Cica Žugić, predsjednica Udruženja koje postoji 26.godina.

Prema njenim riječima kroz Udruženje je prošlo preko 400 djece i omladine različitih dijagnoza i uzrasta.

„Danas su mnogi od njih u osnovnim i srednjim školama, na fakultetima, a ima ih puno koji su zaposleni. Ima i onih koji su osnovali svoja udruženja i nastavili ovu našu misiju. Mi od 2011. kontinuirano zapošljavamo lica sa invaliditetom i trenutno je kod nas zaposleno njih devetoro“, kazala je Žugić.

Majkama je prijalo osmomartovsko druženje i zahvalili su se Miluši Žugić što je uvijek uz njih i njihovu djecu, što, kako reče Tanja Nikitović, „diše sa svima njima“.

„Ni ova djeca se ne razlikuju od zdrave djece, iako imaju problem. Svu svoju pažnju posvećujemo djeci tako da nam ponekad fali vremena za nas. To samo znaju majke koje imaju dijete sa problemom. Potrebna je velika upornost, snaga, ljubav, da bi se išlo naprijed“, kazala je Nikitović i dodala da je najveći poklon koji može da dobije osmijeh njenog djeteta.

„Ja sam majka, a svaka majka ima srce borca. Da je lako živjeti sa djecom sa posebnim potrebama nije, a da je teško – ko će reći za svoje dijete da mu je teškoća. Samo treba ići dalje i gledati u budućnost“, poručila je Sonja Leković.

Žugić je podsjetila da je njihovo Udruženje otvorilo prvi frizerski salon u kome rade osobe sa invaliditetom (OSI) a koji je prerastao u frizersko–kozmetički salon, da su otvorili prvu teretanu za OSI u Crnoj Gori.

„Postigli smo mnogo, a nadamo se još više. Sve to uz pomoć donatora, našeg divnog stručnog tima i uz pomoć Opštine i države koji su uvijek stajali iza nas i podržavali sve naše projekte. Srećni smo zbog svega što smo ostvarili i nadamo se da će toga biti još više“, poručila je Žugićeva.

Bonus video: