Osnivači Vijesti sa diplomatama: Đukanović voli samo poslušne

Ivanović je predočio ambasadorima da je premijer Đukanović, što iz budžeta, što iz anonimnih izvora uložio preko 15 miliona eura u svoju propagndu kako bi urušili konkurenciju i nezavisne medije
9 komentar(a)
Osnivači Vijesti i ambasadori (Novina)
Osnivači Vijesti i ambasadori (Novina)
Ažurirano: 26.09.2014. 20:05h

Medijska situacija u Crnoj Gori i pozicija nezavisnih medija u uslovima kontrolisanog i nefer tržišta bile su glavne teme razgovora prof. dr Miodraga Perovića i direktora "Vijesti" Željka Ivanovića sa ambasadorima i predstavnicima stranih ambasada, koje iz Beograda na nerezidentnoj osnovi pokrivaju Crnu Goru. Fizički napadi, govor mržnje, propagandna hajka i progon nezavisnih medija i civilnog sektora, finasijski pritisci, urušeno tržište i nemoćne institucije, u prezentacijama Perovića i Ivanović, označeni su kao ključni problemi, na sastanku koji je ambasada Australije organizovala u Beogradu.

“Brutalnom kampanjom koja se sprovodi preko 'Pobjede', 'Informera' i Pink TV, kojom rukovodi premijerov spin doktor Vladimir Beba Popović, pokušava se posijati strah i nametnuti jednoumlje, gdje će svaki kritički glas koji ukazuje na realne probleme društva biti ućutkan i onemogućen”, istakao je Perović, osnivač “Monitora” i jedan od osnivača “Vijesti”.

Ivanović je predočio ambasadorima da je premijer Đukanović, što iz budžeta, što iz anonimnih izvora uložio preko 15 miliona eura u svoju propagndu kako bi urušili konkurenciju i nezavisne medije.

Ambasadore je zanimao rad Komisije za praćenje istraga napada na nezavisne novinare i medije, kao i značaj procesa pregovaranja sa EU. Ambasadori su istakli značaj suštinskih reformi, poglavlja 23 i 24, kao i da bez njihove stvarne primjene neće biti napretka Crne Gore u pregovorima sa Briselom.

Sindikat: Država bi medijima trebala da ukine poreze

Vlada treba hitno da razmotri mjere kojima može pomoći medijska djelatnost, kao što je ukidanje poreza na dodatu vrijednost od sedam odsto na štampu i knjige, piše u otvorenom pismu Sindikata medija predsjednicima države, Skupštine i Vlade.

Takve mjere, podsjećaju iz Sindikata, već su preduzele brojne evropske zemlje poput Belgije, Danske, Velike Britanije, a u Francuskoj je taj porez simboličan i iznosi jedan ili dva odsto, kaže se u pismu. Zbog ovakvog stanja u crnogorskim medijima u posljednje tri godine bez posla je stalo oko 500 osoba, a u stečaj su otišle dvije televizije i jedan dnevni list.

Iz Sindikata upozoravaju da je zbog ekonomskog i političkog ambijenta, poslovanje medija sve teže, a broj onih koji gube radna mjesta sve veći.

“U pojedinim lokalnim i nacionalnim medijima zaposleni mjesecima ne primaju zarade, a najavljena su otpuštanja radnika i smanjenja zarada", navodi se u otvorenom pismu.

Bonus video: