Osnovan Socio-ekonomski forum NP Prokletije

„Osnivanje Foruma je još jedan način i dokaz da mi u parku želimo da uključimo sve subjekte lokalnih zajednica u procese donošenja planova i programa upravljanja parkovima, kao i u njihovu implementaciju“, kazao je Drešković
90 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Luburić, Enes Drešković, Foto: NPCG
Veselin Luburić, Enes Drešković, Foto: NPCG
Ažurirano: 25.12.2015. 18:28h

Socio-ekonomski forum za Nacionalni park Prokletije osnovan je danas na konstitutivnoj sjednici u Plavu, čime je, kako je saopšteno iz Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG), zaokružena cjelina i ispunjen cilj o osnivanju foruma za svih pet parkova.

„Shodno savremenim standardima i preporukama relevantnih međunarodnih institucija u Parku će, kao jedna od prioritetnih aktivnosti u narednom planskom periodu, biti i pospješivanje svih oblika saradnje sa predstavnicima lokalnih zajednica“, kaže se u saopštenju.

Jedan od preporučenih alata za dostizanje tog cilja je, kako je pojašnjeno, organizovanje Socio-ekonomskog foruma, kroz čiji rad se želi postići viši nivo integracije lokalnog stanovništva u osnovne upravljačke ciljeve Parka.

„S tim u vezi, danas je u Plavu održana Konstitutivna sjednica povodom osnivanja Socio-ekonomskog foruma za NP Prokletije, čime je ujedno zaokružena cjelina i ispunjen cilj JPNPCG o osnivanju Foruma za svih pet parkova“, navodi se u saopštenju.

Sjednici su, pored predstavnika NPCG, prisustvovali su i predstavnici opština koje gravitiraju prostoru Prokletija, turističke privrede Plava i Gusinja, nevladinog sektora i planinarskih klubova, koji su iskazali spremnost da svojim aktivnim učešćem doprinesu unaprjeđivanju razvoja, očuvanja i promocije tog zaštićenog prirodnog prostora.

Direktor NP Prokletije i predsjednik Socio-ekonomskog foruma tog parka, Enes Drešković, naveo je da je urađen prvi Plan upravljanja NP Prokletije, kao i da je u toku izrada Prostornog plana posebne namjene koji obuhvata opštine Plav i Gusinje.

„Osnivanje Foruma je još jedan način i dokaz da mi u parku želimo da uključimo sve subjekte lokalnih zajednica u procese donošenja planova i programa upravljanja parkovima, kao i u njihovu implementaciju“, kazao je Drešković.

Savjetnik za razvoj u JPNPCG, Veselin Luburić, naveo je razloge za integraciju lokalnog stanovništva i biznisa u procesu upravljanja zaštićenim područjima.

„Nadam se da Forum neće biti samo formalnog karaktera, već da ćemo zajedničkim, predanim radom, uticati na procese valorizacije ekonomskih i prirodnih potencijala, i da će u budućnosti park postati prepoznatljiv brend ovog područja, kao i da će se kroz brendiranje proizvoda podstaći rad lokalnih zajednica“, kazao je Luburić.

On je naveo da Socio-ekonomski forumi imaju za cilj postizanje pune integracije interesa lokalne populacije i privrednih subjekata u procesima odlučivanja i upravljanja u parkovima.

„Kroz unaprjeđenje saradnje između zainteresovanih strana i upravljača, razvijanje postojećih i stvaranje novih oblika saradnje, pospješivanje ekonomskih aktivnosti i poslovanja subjekata, efikasnije uvažavanje interesa lokalnih zajednica, pospješivanje sprovođenja mjera upravljanja, poboljšanje informisanosti o planiranim i aktivnostima koje se sprovode u parku, razmjenu iskustava i primjenu najboljih praksi u upravljanju zaštićenim područjima, kao i postizanja šireg koncenzusa oko ciljeva upravljanja parkom“, precizirao je Luburić.

Iz JPNPCG su podsjetili da su, u cilju efikasnije saradnje na zaštiti, razvoju i promociji parkova, kao i u skladu sa dobrom praksom evropskih zemalja, počeli sa osnivanjem socio-ekonomskih tijela kojim će nastojati da obezbijede aktivno učešće zainteresovanih strana u procesima funkcionisanja parkova.

Proces osnivanja Foruma počeo je sa NP Lovćen u aprilu, da bi potom bili osnovani Forumi za NP Durmitor, Biogradsku goru i Skadarsko jezero, a danas i za NP Prokletije.

Bonus video: