Osnovne škole mimo zakona organizuju "Škole u prirodi"

Izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju, izbrisan je član koji je školama ostavljao mogućnost realizovanja takvog programa
123 pregleda 0 komentar(a)
učenici, Foto: Zoran Đurić
učenici, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.05.2011. 20:43h

Osnovne škole mimo Zakona i uz prećutnu saglasnost Ministarstva prosvjete organizuju program Škola u prirodi.

Izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju, izbrisan je član koji je školama ostavljao mogućnost realizovanja takvog programa.

U novom zakonu, usvojenom krajem prošle godine, decidno je pojašnjeno šta čini prošireni vid nastave - slobodne aktivnosti, fakultativna nastava, pomoć djeci sa posebnim potrebama, dodatna i dopunska nastava.

Iz Ministarstva prosvjete saopštili su da je organizovanje škola u prirodi u nadležnosti vaspitno-obrazovnih ustanova.

“Organizovanje škola u prirodi u nadležnosti je same vaspitno-obrazovne ustanove i proizilazi iz njenog Godišnjeg plana i programa rada. Nastavničko vijeće donosi program organizacije škola u prirodi, a mišljenje na taj program daje Savjet roditelja koji je takođe uključen i u organizaciju škola u prirodi”, saopštila je “Vijestima” portparolka Ministarstva Vesna Gajević.

U zakonu svakako piše da dio, ne obaveznih, već proširenih aktivnosti organizuje škola, u okviru svojih mogućnosti.

Na pitanje “Vijesti” postoji li zakonski osnov prema kome roditelji uplaćuju novac za Školu u prirodi, iz Ministarstva je odgovoreno: „Roditelji i učenici znaju da nijesu dužni da plaćaju ove aktivnosti. Način organizovanja i plaćanja ovih aktivnosti regulisan je u svakoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi posebno, a zasniva se prije svega na dobrovoljnoj osnovi uz saglasnost svakog roditelja pojedinačno”, rekla je Gajević.

U zakonu svakako piše da dio, ne obaveznih, već proširenih aktivnosti organizuje škola, u okviru svojih mogućnosti.

Ministarstvo prosvjete, na čijem čelu je tada bio Sreten Škuletić, nakon više upozorenja direktorima da ne traže novac od roditelja i staratelja, jer je osnovno obrazovanje besplatno i obavezno, donijelo je Naredbu o zabrani utvrđivanja participacije troškova obrazovanja učenika.

Škuletić je tada objasnio da se "u javnim ustanovama predškolskog, školskog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja zabranjuje da se za pokriće troškova obrazovanja, nastavne i vannastavne aktivnosti, obezbjeđuju sredstva od učenika i roditelja, odnosno staratelja".

Roditelji i učenici znaju da nijesu dužni da plaćaju ove aktivnosti.

Ljekari su posumnjali da je u pitanju trovanje majonezom, ali iz Sanitarne inspekcije tu konstataciju još nijesu potvrdili.

Rezultati analize uzroka trovanja djece, nijesu poznati, a iz inspekcije su najavili da će biti objavljeni.

Roditelji i učenici znaju da nijesu dužni da plaćaju ove aktivnosti.

Način plaćanja tih aktivnosti regulisan je u svakoj školi, a zasniva se na dobrovoljnoj osnovi

Bonus video: