Osnovno obrazovanje besplatno, ali knjige nisu čak ni za đake do trećeg razreda

U Sloveniji, koja je članica EU, navode u CGO, učenici od prvog do devetog razreda dobijaju na početku godine besplatne udžbenike
0 komentar(a)
udžbenici, knjižara, Foto: Luka Zeković
udžbenici, knjižara, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.08.2012. 09:55h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) osuđuje to što prosvjetne vlasti ni za predstojeću školsku 2012/13 godinu nijesu obezbijedile besplatne udžbenike za osnovce, makar za one u prva tri razreda, saopšteno je iz te organizacije.

"Pred početak prošle školske 2011/2012 godine CGO je pokrenuo pitanje dodjele besplatnih udžbenika osnovcima, a u skladu sa Ustavom zagarantovanim pravom koje propisuje: "osnovno školovanje je besplatno“ (čl.75 Ustava Crne Gore).

Od institucija kojima se CGO obratio, jedino je kabinet premijera Lukšića 30.septembra 2011. uzvratio odgovorom na naš dopis od 5.septembra 2011. da „cijeni i podržava inicijativu..., ali da u skladu sa trenutnom finansijskom situacijom, a takođe i dosadašnjom praksom, čini se izvjesnim da će raspoloživa sredstva biti usmjerena samo na učenike koji su pripadnici ranjivih grupa", navodi se u saopštenju.

CGO, kako navode, nije dobio odgovor od nadležnog Ministarstva prosvjete i sporta, kao ni od Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore.

U Sloveniji, koja je članica EU, navode u CGO, učenici od prvog do devetog razreda dobijaju na početku godine besplatne udžbenike, koje na kraju godine vraćaju školi

U Sloveniji, koja je članica EU, navode u CGO, učenici od prvog do devetog razreda dobijaju na početku godine besplatne udžbenike, koje na kraju godine vraćaju školi.

"I od regiona u ovom pogledu možemo dosta učiti. Recimo, u susjednoj Srbiji o cijeni knjiga ne razmišljaju đaci prva tri razreda (više od 300.000 đaka), jer ih od Ministarstva prosvete dobijaju besplatno, dok je lokalna vlast u Beogradu obezbijedila besplatne udžbenike za učenike svih devet razreda. Dodatno, svaki beogradski osnovac od ove školske godine dobija po dva kompleta udžbenika, jedan za učenje kod kuće, drugi za školu.

Takođe, obezbijeđeni su i ormarići u školama, kako đaci ne bi deformisali kičmu noseći svakog dana na leđima đačku torbu punu knjiga, a tešku i po nekoliko kilograma".

Primjeri dobrih praksi u uspostavljanju jednakih šansi u obrazovanju moraju biti vodič prosvjetnim vlastima u Crnoj Gori, kako bi se, dodaju u CGO, vodilo računa i o najmlađima koji ne spadaju u „ranjive grupe“, iako je u postojećoj ekonomskoj situaciji prilično teško definisati ko zapravo ne spada u „ranjive grupe“.

u susjednoj Srbiji o cijeni knjiga ne razmišljaju đaci prva tri razreda (više od 300.000 đaka)

CGO postavlja i pitanje nadležnima: da li nastavnici krše Ustav kada ne dozvole đaku bez knjiga da prisustvuje nastavi, što nije rijetkost, a taj isti Ustav propisuje besplatno obrazovanje?

"CGO poziva Vladu Crne Gore i Ministarstvo prosvjete i sporta da hitno pristupe rješavanju ovog pitanja bez politizacije i izbornih manipulacija, u saradnji sa civilnim društvom, kako bi Crna Gora ostvarila funkciju države socijalne pravde, i jednakog pristupa obrazovanju budućim generacijama.

Bonus video: