Oštećen jedini akvadukt u CG: Kurgaš ukazao na devastaciju, pa pozvan u policiju

Umjesto počinioca, policija salušavala Mirsada Kurgaša koji je obavijestio javnost i tražila mu da oda ko mu je dao informaciju. Iako opštećen zimus, prilikom zamjene cijevi, još nema sanacije
94 pregleda 0 komentar(a)
akvadukt, Foto: Privatna arhiva
akvadukt, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.06.2018. 19:56h

Jedini akvadukt u Crnoj Gori i jedan od tri najveća i, uz Dioklecijanov akvadukt pored Splita i akvadukt u Skoplju, jedan od najočuvanijih u bivšoj Jugoslaviji, oštećen je zimus prilikom opravke vodovodnih cijevi koje su položene u njega.

Na devastaciju je ukazao Mirsad-Mirza Kurgaš, koji je, umjesto reakcije države na oštećenje vrijednog spomenika, pozvan u policiju na informativni razgovor.

Kurgaš je Upravi za zaštitu kulturnih dobara prije više od tri mjeseca poslao dopis da je akvadukt, sagrađen za vrijeme turske vladavine Barom u 16. i 17. vijeku, fizički oštećen, o čemu je na sajtu NVO “Broj 19” objavio i tekst sa nekoliko fotografija polomljenih kamenih ploča. Reakcije institucija nije bilo sve do prošlog petka, kada su Kurgaša na radnom mjestu dvojica policijskih inspektora pozvali da se hitno javi u Centar bezbjednosti Bar, a ubrzo za njima stigao i uniformisani policajac koji mu je uručio pismeni poziv.

“Razgovor koji je potom vođen bio je navodno iniciran mojom krivičnom prijavom u vezi sa oštećenjem akvadukta. Problem je jedino što ja tu krivičnu prijavu, imajući u vidu prethodna iskustva sa našim bezbjednosnim i pravosudnim organima, nisam ni podnosio. U to su mogli da se uvjere i policijski inspektori kada su citirali dio naloga iz tužilaštva, gdje se navodi ‘izvjesni Kurgaš Mirsad...’, a obično podnošenju prijave prethodi navođenje generalija”, priča “Vijestima” Kurgaš.

Napominjući da su nadležne institucije nakon saznanja o oštećenju jedinstvenog kulturno-istorijskog dobra „trebale i morale“ preduzeti mjere i radnje da se identifikuju „vinovnici ovog vandalskog čina“, te da se hitno obavi stručna sanacija akvadukta, Kurgaš je ukazao da je sada policija po nalogu tužioca nastojala da dođe do podataka „ko su naši izvori informacija“.

„To sam odbio da saopštim, da ta lica ne bi snosila posljedice, s obzirom na stanje u našem društvu. Uz poštovanje institucija države, uvijek ćemo se odazvati svima koji žele dati svoj doprinos unaprjeđenju društva u cjelini, i očuvanju kulturno-istorijske baštine, ali, bez dezavuisanja i podmetačina. Tužilac je u cilju dobijanja informacija o slučaju mogao lično da me pozove, a policija da identifikuje počinioca oštećenja zidina akvadukta, ovako ovo je bio novi pritisak određenih državnih institucija na aktiviste NVO“, kazao je Kurgaš.

On je dodao da na akvaduktu u međuvremenu nije bilo nikakvih sanacionih intervencija.

“Zašto u ovom i sličnim slučajevima izostaje reakcija običnih građana, možda najbolje ilustruju primjeri velike deponije smeća i privatnih trospratnica tik uz akvadukt, te privatnog parkinga napravljenog na platou ispred viševjekovne česme. Šta nam je činiti? Možda jednostavno, kao u slučaju kanalizacije koja se nemilice izliva starobarskim sokacima i širi nesnosan smrad u znak dobrodošlice upravo prispjeloj gomili turista sa jednog od kruzera, zapušiti nos”, navodi Kurgaš.U vakufu i 1.000 stabala masline

Barski kameni akvadukt je dio zadužbine prvog barskog vakufa Zejnel-bega Haverića, koji je sagradio vodovod od Mukovala do tvrđave u Starom Baru i u tu svrhu uvakufio 1000 stabala maslina za njegovo održavanje. Služio je za dopremanje vode sa podrumijskog izvora udaljenog oko tri kilometra od starog grada Bara, a ima 17 kamenih lukova različite širine i visine sa 17 masivnih kamenih stubova.

Bonus video: