Oštećenja na putu od Dobrakova ka Bijelom Polju mogu izazvati saobraćajke

Na više mjesta oštećen kolovoz na magistralnom putu u blizini graničkog prelaza Crne Gore sa Srbijom
74 pregleda 1 komentar(a)
oštećen put u Dobrakovu, Foto: Jadranka Ćetković
oštećen put u Dobrakovu, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 27.07.2013. 07:15h

Na izlazu graničnog prelaza u Dobrakovu, prema Bijelom Polju, pojavila su se velika oštećenja na više saobraćajnih traka, koja ugrožavaju sigurnost i bezbjednost saobraćaja. Takođe, u neposrednoj blizini deponije u Kumanici, na traci magistralnog puta prema Srbiji, iz mjeseca u mjesec „raste“ udubljenje dužine nekoliko desetina metara.

Ovo su najveća oštećanja, dok manjih, samo na dijelu puta od Dobrakova do granice sa Srbijom ima više od 15. Oba dijela puta rekonstruisani su prije nepune dvije godine.

Čabarkapa upozorava da ošećenje može dovesti do gubitka stabilnosti i upravljivosti nad vozilima prelaskom u kolovoznu traku namijenjenu za suprotan smjer kretanje, i da bi u tom slučaju moglo doći do saobraćajnih nezgoda

„Pukotine u kolovozu, po liniji spoja rekonstruisanog sa postojećim kolovozom, potvrđuju postojanje razlike u nosivosti kolovozne konstrukcije i trupa novoizgrađene saobraćajne trake u odnosu na ranije izgrađenu kolovoznu traku“ kazao je Čabarkapa.

On ističe da je nekvalitetna rekonstrukcija saobraćajnim rječnikom veoma nepovoljna, jer se javlja po zoni razdjelne linije kolovoznih traka. Čabarkapa upozorava da to može dovesti do gubitka stabilnosti i upravljivosti nad vozilima prelaskom u kolovoznu traku namijenjenu za suprotan smjer kretanje, i da bi u tom slučaju moglo doći do saobraćajnih nezgoda.

Vještak ocjenjuje da se problem oštećenja puta ispod Deponije slično manifestuje, samo što je pojavno izraženiji. On smatra da su geološka istraživanja, ako su uopšte i izvođena, loše urađena.

„Izgradnji puta treba da prethode i geološka istraživanja podobnosti terena za izgradnju puta, koja bi, da su urađena, poslužila za dimenzionisanje trupa puta i za njegovo osiguranje potpornim i obložnim zidovima. Ovako, nepotpunim predhodnim istraživanjima, netačnostima u dimenzionisanju trupa puta i kolovozne konstrukcije pri projektovanju, nekvalitetnom izgradnjom, nevršenjem stručnog nadzora nad izvođenjem radova, formalnim tehničkim pregledom (ako je opšte i vršen), imamo magistralni put sa novim slabim mjestom, koje, osim što ne opravdava uložena finansijska sredstva i postavlja zahtjev za novim“, kazao je Čabarkapa.

On ističe da ovakva oštećenja mogu biti uzrok saobraćajnih nezgoda, naročito, ako se ne postavi odgovarajuća saobraćajna signalizacija i ne pristupi hitnoj sanaciji.

Prebacivanje odgovornosti sa jednih na druge

Iako je turistička sezona u jeku, osim što su nas dobro “našetali” od jedne institucije do druge, od nadležnih nismo dobili odgovore na pitanje kada će problemi biti riješeni. Nameće se i pitanje, da li svaki put mora neko da izgubi život, da bi nadležni reagovali.

U opštinskom sekretarijatu za stambeno komunalne poslove i saobraćaj su nas uputili na “Crnagoraput” koji održava ovaj dio puta. Sa ove adrese na Direkciju za saobraćaj, odatle na Ministarstvo saobraćaja, koje je čvrsto obećalo da će odgovor stići istog dana, ali on nije stigao ni u narednih pet.

Bonus video: