Osuđeni u aferi "Snimak" i dalje na funkcijama u Opštini Pljevlja

Umjesto da raspiše konkurs i izabere rukovodioce, kako mu je naložila inspektorka, Đačić napravio rokadu funkcija
194 pregleda 3 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 12.04.2017. 19:46h

Upravna inspekcije najvjerovatnije će ponovo morati da zakuca na vrata gradonačelnika Mirka Đačića, jer su pravosnažno osuđeni funkcioneri u aferi “Snimak” i dalje na rukovodećim pozicijama u Opštini Pljevlja.

Dok iz opozicije najavljuju da će podnijeti novi zahtjev za vanrednu kontrolu zbog, kako tvrde, nezakonitog raspoređivanja službenika na rukovodeća mjesta, ali i nepoštovanja ranijih naloga Upravne inspekcije, u toj ustanovi ćute u vezi sa tim da li je Đačić postupio po njihovom nalogu.

“Vijestima” nije odgovoreno ni da li ih je Đačić obavijestio šta je učinio po njihovom nalogu kako bi ispravio nepravilnosti, što je zakonska obaveza.

Iz opozicije su sopštili da su primorani da podnesu zahtjev za vanrednu kontrolu jer Đačić , kako tvrde, pokušava da izigra zakon i inspekciju, koja mu je 2. marta naložila da u roku od 20 dana pokrene postupak popune radnih mjesta za koje su utvrdili nepravilnosti.

Umjesto da raspiše konkurs i izabere rukovodioce službi, kako mu je naložila inspektorka Jovana Nišavić, Đačić je nedavno napravio samo rokadu funkcija, pa su na rukovodećim mjestima ostali njegovi partijski drugovi iz DPS-a Joka Đačić i Sead Vesnić - oboje osuđeni u aferi “Snimak”.

Vesnić je osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci uslovno, zbog zloupotrebe prilikom raspodjele jednokratnih novčanih pomoći Centra za socijalni rad uoči parlamentrnih izbora 2012.

Đačićeva je dobila istu kaznu zbog kupovine glasova uoči lokalnih izbora 2014.

Nišavićeva je u izvještaju konstatovala da krivično djelo za koje su osuđeni Vesnić i Đačićeva čini nedostojnim za obavljanje funkcije.

Uprkos tome, gradonačelnik je svoju prezimenjakinju i rođaku prebacio sa mjesta v.d. načelnika Građanskog biroa na mjesto v.d. sekretara Sekretarijata za opštu upravu, na kojem se do sada nalazio Vesnić.

On je, pak, postavljen za v.d. direktora Direkcije za imovinu.

Đačić još nije smijenio ni v.d. načelnika Službe zaštite i spasavanja Gorana Čavića, iako je rok koji mu je ostavila inspekcija istekao 23. marta.

Inspekcija je utvrdila da Čavić nema položen stručni ispit za vršenje poslova rukovođenja Službom zaštite i da nema pet godina radnog iskustva na tim poslovima, što je propisano Zakonom.

Iz upravne inspekcije "Vijestima" više od 10 dana nisu odgovorili na pitanje da li je Đačić postupio po nalogu inspekcije i da li ih je obavijestio o preduzetim mjerama, što je bio obavezan da uradi.

"Rok za otklanjanje nepravilnosti je istekao 23. 3. 2017. godine, a predsjedniku Opštine Pljevlja je dat rok od sedam dana od dana isteka roka za otklanjanje nepravilnosti da obavijesti upravnu inspekciju o mjerama i radnjama preduzetim u cilju otklanjanje nepravilnosti. Ukoliko predsjednik Opštine Pljevlja ne obavijesti upravnu inspekciju o mjerama i radnjama preduzetim u cilju otklanjanje nepravilnosti, to će se u skladu sa dinamikom rada upravne inspekcije izvršiti kontrolni inspekcijski pregled... Ukoliko se u toku kontrolnog inspekcijskog pregleda utvrdi da nepravilnosti nijesu otklonjenje, to će upravni inspektor preduzeti mjere u skladu sa Zakonom o upravnoj inspekciji i Zakonom o inspekcijskom nadzoru“, piše u odgovorima.

Đačić je nedavno nepravosnažno osuđen i kažnjen sa 600 eura, plus 413 eura sudskih troškova, zbog prijetnje ubistvom svom partijskom drugu i sugrađaninu Žarku Vukoviću.

Rovčanin: Neko će morati da odgovara

Najavljujući podnošenje novog zahtjeva Upravnoj inspekciji, nezavisni odbornik Nikola Rovčanin ocijenio je da Đačić zamjenom mjesta funkcionera koji ne ispunjavaju uslove za obavljanje javne funkcije, ulazi u dublju nezakonitost u radu, za koju će neko morati da odgovara.

"Upravna inspekcija je naložila Đačiću da otkloni nepravilnosti, a ne da iznalazi načine za izigravanjem zakona. Ovakvo ponašanje govori da Đačić sve radi svjesno i umišljajno. Tužno je da političke odluke imaju jaču pravnu snagu od pravnih i onih koje su zasnovane na zakonu. Insistiranjem na kršenju propisa, Đačić se ne ruga samo državnim institucijama, već i građanima Pljevalja... Podnijećemo novu prijavu i preduzeti dalje korake na suzbijanju nezakonitosti u radu...”, kazao je Rovčanin “Vijestima”.

Bonus video: