Otkaz dobio 2010, policijsku značku nosi bez plate i penzije

Advokat Đokića ističe i da će neko morati da nadoknadi sve neisplaćene zarade njegovog klijenta
10956 pregleda 2 komentar(a)
Želim sve crno na bijelo: Đokić, Foto: Damira Kalač
Želim sve crno na bijelo: Đokić, Foto: Damira Kalač

Devet godina od kako je Veselin Veljović, i tada direktor Uprave policije (UP), potpisao prvo rješenje o prestanku radnog odnosa Veljka Đokića, policajac iz Tivta ovih dana očekuje i peti otkaz sa istim potpisom.

Za to vrijeme, Đokić kaže da živi bez stabilnih primanja i čeka zakonsko rješenje statusa.

Njegov advokat Ivo Bošković rekao je “Vijestima” da nije siguran ni da li će 58-godišnji Đokić doživjeti da ostvari svoje pravo i poslije skoro četiri decenije ostavi značku i ode u penziju...

Đokić je policijsku uniformu obukao kao dijete, 1. jula 1983. u Mostaru, gdje je tada živio. U tivatskoj policiji je od 1998. godine, gdje posljednjih devet godina čeka da ga zakonski rasporede i da za pola godine, koliko mu je ostalo do kraja radnog vrijeka, ode u penziju.

Umjesto toga, Đokić svih ovih godina dobija samo rješenja o otkazu, ulaže žalbe, na njih dobija rješenja u svoju korist. I tako dosad četiri puta. Ovih dana iščekuje i peti otkaz...

“Nije fer i nije u redu. Država bi trebalo da poštuje zakone koje je donijela”, kaže on.

U međuvremenu, Veljko je razdužio oružje, ali uniformu i službenu legitimaciju i značku i dalje nosi.

“Prije četiri godine sam pozvan da dam izjavu, jer je neko iz državne bezbjednosti pisao službenu zabilješku da imam službenu legitimaciju. Naravno da imam, to je moje pravo kao službenika MUP-a. Na okolnosti sam dao izjavu i policajcu Predragu Žižiću sam rekao da ću da se razdužim, ali po okončanju sudskog postupka. Samo želim da karijeru završim časno i pošteno”, ispričao je on “Vijestima”.

Prvo rješenje kojim mu prestaje radni odnos već sjutradan, Đokiću je uručeno 27. decembra 2010.

“Navodno, zato što nije bio na poslu pet dana zaredom”, kazao je “Vijestima” njegov advokat.

Đokić dodaje da on zapravo na posao nije dolazio prethodnih sedam mjeseci.

“Jer sam proglašen tehnološkim viškom i nikad iz MUP-a, čiji sam službenik, nisam raspoređen u UP. Želio sam zakonsko rješavanje mog statusa, crno na bijelo.

Sve je, kako je dodao, počelo 2005. godine, sa reformom policije. Po usvajanju Zakona o policiji, policija je izdvojena iz MUP-a i postaje poseban državni organ. Bivši Sektor javne bezbjednosti MUP-a postao je tada UP, a Sektor državne bezbjednosti, koji je takođe izdvojen iz MUP-a, preimenovan je u Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB).

“Oni su bili dužni da u roku od 90 dana donesu interna dokumenta o preuzimanju materijalno-tehničkih sredstava i ljudstva od MUP-a, ali to nisu uradili do 2010. Tek tada, UP donosi rješenja policajcima MUP-a, prima ih u svoje redove, a nas 14 u ispostavi Tivat usmeno proglasi tehnološkim viškom. Ponudili su nam da pređemo u novoosnovanu graničnu policiju - na lični zahtjev. Otkucali su oni te zahtjeve, naše je bilo samo da ih potpišemo. Ja sam se na to tada samo nasmijao i rekao im da neću da potpišem”, ispričao je Đokić “Vijestima”.

Njegovih 13 kolega, kako je dodao, prešlo je tada u graničnu policiju, a Veljko je čekao rješenje u kojem će pisati da je tehnološki višak, da iz MUP-a nikad nije raspoređen u UP...

“Ili da na bilo koji drugi pravni način bude riješen moj status. Želio sam to crno na bijelo. Do danas, ja to rješenje nisam dobio, već su mi umjesto toga dali otkaz. A ni to rješenje o otkazu mi nije nikad lično uručeno, već sam ga dobio na sudu u Herceg Novom, gdje sam pokrenuo postupak. Sve ovo je mukotrpna borba protiv pravnog sistema i moći uticaja države”.

U vrijeme kad je sve počelo 2010. godine, Đokiću je do ispunjenja uslova za odlazak u penziju trebalo šest mjeseci.

“Mislim da sam jedan od najstarijih policajaca na Balkanu - od nekadašnje Titove milicije do danas. To su kadrovi koji danas teško prolaze, kome trebam ja danas u ovim godinama. Teško je”.

Penziju još nije dobio, na posao ne ide skoro deceniju, a svih tih godina Đokić i dalje nosi službenu legitimaciju i značku policajca.

Prvo rješenje o otkazu Đokiću, na zahtjev tadašnjeg načelnika Veselina Smolovića, donio je tadašnji i aktuelni direktor UP-a Veselin Veljović, u decembru 2010.

“To rješenje nikad nije postalo pravosnažno, tako da nisu imali prava da mi ukinu primanja, ali su to uradili 31. decembra 2010. Izbrisan sam iz evidencije, čak i u sindikatu. Nema me u kompjuteru”.

Đokić se žalio na to rješenje, a odgovor komisije za žalbe dobio je pet godina kasnije, 3. decembra 2015. U rješenju, komisija je tada navela da je, prema propisima, protiv Đokića mogao biti pokrenut samo disciplinski postupak.

“U tih pet godina, on nema novca za koru hljeba i prinuđen je da radi ko zna šta da bi preživio. Kao i danas”, kaže njegov advokat.

Bošković kaže da je tada, kad je Komisija poništila prvo rješenje o otkazu, pravo na vođenje disciplinskog postupka protiv Đokića već zastarjelo.

Umjesto da postupi po nalogu komisije, MUP skoro godinu kasnije, u novembru, 2016. godine, opet dostavlja rješenje o prestanku radnog odnosa. Đokić se ponovo žali, a komisija u februaru 2017. ponovo, navodeći iste razloge kao i prvi put, usvaja njegovu žalbu.

MUP dva mjeseca kasnije donosi i treće rješenje o prestanku radnog odnosa, Đokić se ponovo žali, ali komisija tada odbija njegovu žalbu.

“I potvrđuje prvostepeno rješenje, suprotno onome što je prethodno nalagala. Kao njegov advokat, pisao sam tužbu Upravnom sudu, sud je donio presudu kojom službenicima MUP-a praktično poručuju da gaze zagarantovana prava Đokića. Na ponovnom postupku, komisija je u decembru 2018. usvojila žalbu, ali je pola godine kasnije, sredinom marta, donijeto četvrto rješenje o otkazu Đokića. Komisija je usvojila i našu četvrtu žalbu i poništila još rješenje direktora UP-a Veselina Veljovića. Sad čekamo novi, peti otkaz”, rekao je “Vijestima” Bošković.

Advokat: Neko će morati da isplati sve zarade

Bošković ističe i da će neko morati da nadoknadi sve neisplaćene zarade njegovog klijenta.

“Slučaj Veljka Đokića, zvanično još službenika MUP-a, pravi je primjer oholosti i bahatosti zvaničnog režima. Nevjerovatno je da se u državi, koja navodno stremi evropskim integracijama, jednom njenom građaninu može desiti nešto ovakvo. Ovo je pravi primjer pokazivanja moći državnog birokratskog aparata prema pojedincu koji je nemoćan da bilo šta učini, čak iako je angažovao advokata. Veljko Đokić je u situaciji koja je tako pravno regulisana, da će on umrijeti, a neće ostvariti svoje pravo”, poručuje njegov advokat.

Bonus video: