Otoka potekla i ove godine

Žabljačka ponornica napunila korito nakon “pucanja čelina” i punjenja Crnog jezera
1690 pregleda 0 komentar(a)
Otoka ponire kod stadiona, Foto: Obrad Pješivac
Otoka ponire kod stadiona, Foto: Obrad Pješivac

Žabljačka ponornica Otoka, duga oko tri kilometra, iako sa značajnim zakašnjenjem, potekla je cijelom svojom dužinom i ove godine.

Otoka se javlja gotovo svakog proljeća, ponekad i u jesen, u zavisnosti od hidroloških prilika, a do nje dolazi nakon “pucanja čelina” i punjenja Crnog jezera.

Porast temperature obilne kiše i otapanje snijega, desetak dana ranije su izazvali “pucanje čelina“.

Naučna istraživanja pokazala su da do “pucanja čelina“ dolazi formiranjem vodne akumulacije u unutrašnjosti Durmitora. Kada podzemno jezero dostigne određeni nivo, voda se kroz porpustljivo stijenje Međeda izliva u Crno jezero...

Ovog puta trebalo je nedjelju dana da se basen Crnog jezera napuni i Otoka krene svojom putanjom.

Otoka ponire kod gradskog stadiona.

Dokazano je da njene vode čine pritoku Tare. Priroda je učinila da teku ispod korita Tare i izviru nekoliko desetina metara iznad njene desne obale. To je lokalitet ilustrativnog naziva Bijela vrela. Struka je dokazala da i u malom Crnom jezeru voda ponire i pojavljuje se na suprotnoj strani Durmitora, kod mjesta Dubrovsko, i uliva se u rijeku Komarnicu. Od hidroloških prilika zavisi i nivo Otoke. U novijoj istoriji pamti se da je u septembru 1974. i decembru 2010. dostizala vodostaj koji je doveo do toga da mjesta u koja ponire nijesu mogla prihvatiti toliku količinu vode. Otoka je nastavljala dalje teći, prelivajući se preko puta koji vodi prema Ćurevcu i ispod hotela “Planinka“.

Bonus video: