OTP Factoring: Poštovali smo zakon kada smo srušili ogradu

Istakli su da im se obratio pravni zastupnik Slavka Boljevića, tvrdeći da je parcela OTP Factoringa zahvatila njegovu
91 pregleda 2 komentar(a)
rušenje ograde Boljevića, Foto: Luka Zeković
rušenje ograde Boljevića, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.04.2016. 18:48h

Iz kompanije OTP Factoring saopštili su da ograda koju su srušili u petak u Donjoj Gorici nije vlasništvo Zorana Boljevića, već Slavka Boljevića.

Istakli su da im se obratio pravni zastupnik Slavka Boljevića, tvrdeći da je parcela OTP Factoringa u jednom manjem dijelu zahvatila njegovu parcelu.

“Saopšteno nam je da je potrebno stanje na terenu ispraviti, tako što bi se ograda između tih parcela porušila i napravila nova, kako bi se povratio zauzeti dio parcele Slavka Boljevića”, tvrde iz OTP Factoring.

Naveli su da s obzirom na utvrđeno stanje, OTP Factoring i Slavko Boljević su postigli dogovor i angažovali ovlašćenog geodetu koji je premjerio parcele i utvrdio zauzeti dio, nakon čega je dogovoreno da se pristupi rušenju ograde.

Naveli su da je OTP Factoring stekao pravo vlasništva na pomenutoj parceli na ime potraživanja prema privrednom društvu „Modatex”.

“Međutim, zbog neriješenih imovinskih odnosa unutar porodice Boljević, Zoran Boljević je smatrao da ograda koja je namjeravana za rušenje pripada njemu, jer je navodno, prije bio vlasnik parcele Slavka Boljevića. Slavko Boljević, kako je nama prezentirano, ima sudsku presudu da je vlasnik parcele između koje se nalazi sporna ograda, zbog čega je OTP Factoring i kontaktirao sa njim”, tvrde iz tog preduzeća.

Sporna ograda, navode predstavlja betonski zid koji je napravljen izjedna i čini ogradu ne samo između parcele Slavka Boljevića i OTP Factoringa, nego i između parcela tog preduzeća i Zorana Boljević.

“Međutim, pošto je stanje na terenu trebalo ispraviti samo u odnosu na parcele OTP Factoringa i Slavka Boljevića, to je porušen samo zid između tih parcela, dok preostali dio, između parcela OTP Factoringa i Zorana Boljevića nije porušen”, navode iz OTP Factoring.

Za takav akt OTP Factoringa i Slavka Boljevića, tvrde da postoji utemeljenje u Zakonu o svojinsko pravnim odnosima, koji propisuje da za ogradu na međi (zid, plot, žica, stubovi ) važi pretpostavka da pripada susjedima kao zajednička svojina ako se po urezima, natpisima, znacima ili drugim dokazima suprotno ne dokaže.

“Tim zakonom predviđeno je da za postavljanje zajedničke nove ograde umjesto postojeće potrebna saglasnost vlasnika susjednih zemljišta. Susjedna zemljišta su parcele Slavka Boljevića i OTP Factoringa, to je bila potrebna samo njihova saglasnost za uklanjanje stare i postavljanje nove ograde. Dok dio betonskog zida koji je međa između parcela OTP Factoringa i Zorana Boljevića nije uklonjen, budući da takva saglasnost ne postoji, tako da je sve urađeno u skladu sa zakonom”, tvrde iz OTP Factoring.

U sudskom postupku ćemo da dokažemo da je tužba neosnovana

Iz OTP Factoringa tvrde da Zoran Boljević nije imao pravo da se miješa u njihov odnos sa Slavkom Boljevićem i da sprečava, bukvalno rečeno, zakonito ponašanje OTP Factoringa.

“Tužba koju je podnio Zoran Boljević odnosi se na naknadu štete zbog navodno oštećene ograde usljed rušenja, tako da nije direktno vezana za dio ograde između parcela OTP Factoringa i Slavka Boljevića. Ali, u svakom slučaju, smatramo da je tužbeni zahtjev Zorana Boljevića svakako neosnovan, što ćemo i dokazati u sudskom postupku ”, navode iz OTP factoring.

Zoran Boljević optužio je prije četiri dana službenike OTP Factoringa da su srušili njegovu ogradu i da je to urađeno bez naloga. Boljević je prethodno osujetio dva rušenja ograde, a protiv OTP Factoring, 11. marta, nakon drugog pokušaja, podnio je tužbu Osnovnom sudu radi naknade štete.

Bonus video: