Otvoren sajam poljoprivrednih proizvoda u Bijelom Polju

Poljoprivredni proizvođači iz Crne Gore i okruženja prezentovali su danas na gradskom trgu svoju ponudu Bjelopoljcima, koji su na štandovima mogli pronaći razne vrste meda, čajeva, mliječnih proizvoda i svih vrsta rakija
764 pregleda 0 komentar(a)
Sa sajma u Bijelom Polju
Sa sajma u Bijelom Polju
Ažurirano: 10.12.2019. 16:25h

Značaj održavanja sajma poljoprivrednih proizvoda mora se sagledati u više dimenzija a jedna od njih je neposredan uvid u stanje prehrambenih i proizvodnih mogućnosti države Crne Gore i zemalja regiona,

To je kazao Samedin Agović iz iz Sekretarijata za preduzetništvo i razvoj otvarajući danas dvodnevni sajam poljoprivrednih proizvoda u Bijelom Polju, kojim je ujedno obilježen i Dan majke zemlje.

Na sajmu se predstavilo više od 20 izlagača iz Bijjelog Polja i drugih gradova, a osim bijelog mrsa, suhomesnatih proizvoda, meda, maslina izloženi su ručni radovi.

Poljoprivredni proizvođači iz Crne Gore i okruženja prezentovali su danas na gradskom trgu svoju ponudu Bjelopoljcima, koji su na štandovima mogli pronaći razne vrste meda, čajeva, mliječnih proizvoda i svih vrsta rakija.

Agović je kazao da je uvjeren da će ovaj sajam doprinijeti jačanju turističke privrede i trgovine na lokalnom niovu, te da će doprinijeti povezivanju između sektora.

Sa sajma u Bijelom Polju
Sa sajma u Bijelom Polju(Foto: Jadranka Ćetković)

“Ne manje značajan aspekt manifestacije Terra Madre Day, je upravo to što predstavlja sjajnu priliku za poslovnu saradnju, prezentaciu i razmjenu iskustava, informacija i saznanja o najnovijim trendovima, kako proizvodnim, tako i potrošačkim”, kazao je Agović, podsjećajući da Sekretarijat za preduzetništvo i ekonomski razvoj finansijki podržava poljoprivredne proizvođače kroz subvencije, koje ove godine kroz 15 mjera iznose 200 000 eura”.

Ispred organizatora, NVO Kisjele vode prisutne je pozdravila Sabina Ramović.

“Mi smo na ovaj način poruku da mi mislimo o našoj planeti i da želimo da sačuvamno naš biodiverzitet. Još jednom smo dokazali da znamo da čuvamo našu tradiciju, hranu, način pripremanja”, kazala je Ramović.

Proizvodnjom maslinovog Baranin Vebija Abazović bavi se decenijama.

“Prodajemo zelene i crne masline, smokve u ulju, suve smokve, kao i sir u ulju. Ono što je najvažnije, mi nudimo domaće proizvode, koji su zdravi i koje ne možete naći u prodavnicama”, kazao je Abazović.

“Nudimo čaj od virka, maslačka, majčine dušice, a imamo i mješavine, kao i kapi, sirupe, kreme. Ljudi se interesuju, kupuju i mislim da će nakon sajma biti još više posla”, kazala je Nada Božović, travarka iz Berana.

“Resursi ruralnog područja mogu biti pokretač turističke djelatnosti”

U okviru sajma poljoprivrede u Bijelom Polju je održana konferencija “Slow food na Balkanu – perspektive i mogućnosti”, koja je okupila oko 50 ljubitelja slow food-a iz više zemlja regiona i Evrope.

Konferenciji je prisustvovala i Anka Kujović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Uvrštavanjem domaćih autohtonih eno-gastromkih proizvoda u stalnu ponudu ugositeljskih objekata osnažila bi se prepoznatljivost Crne Gore, kao i povezanost samog proizvoda i područja u kojem se stvara. Široki asortiman autohtnih, crnogorskh proizvoda, koji imaju tradiciju i kvalitet u proizvodnji, već se nalazi u turističkoj ponudi pojedinih područja, ali je sasvim sigurno da još ima prostora za unapređenje ove ponude”, kazala je Kujović, dodajući da atrakcije i resursi u ruralnom prostoru mogu biti pokretač turističke djelatnosti.

“S obzirom da smo kao lokalna zajednica fokusirani na razvoj turističkih potencijala, u čemu vidimo budućnost našeg kraja, pomno pratimo i podržavamo sve aktivnosti ovog tipa koje se ralizuju u našoj opštini, kazao je potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović.

Bonus video: