Otvorena izložba za slijepe i slabovide u Bijelom Polju: Predstavljena 23 kulturno istorijska objekta

Posjetiocima je ova izložba omogućila da dodirom dožive kulturno istorijsko nasljeđe, zahvaljujući projektu Biblioteke za slijepe Crne Gore pod nazivom „Ljepote Crne Gore na dlanu"
689 pregleda 0 komentar(a)
Izložba Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Izložba Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković

Kulturno istorijsko nasleđe Crne Gore predstavljeno je sinoć na izložbi u Centru za kulturu u Bijelom Polju, namijenjenom slijepim i slabovidim licima.

Na izložbi, koja se realizuje pod pokroviteljstvom Evropske Komisije Savjeta Evrope, predstavljena su 23 istorijska, kulturna i turistička objekta u 3D formatu za audio vodiče na maternjem i enegleskom jeziku, kao i kratak tekst n Brajevom pismu. Posjetiocima je ova izložba omogućila da dodirom dožive kulturno istorijsko nasljeđe, zahvaljujući projektu Biblioteke za slijepe Crne Gore pod nazivom „Ljepote Crne Gore na dlanu“ .

Urednica umjetničkog programa u Biblioteci za slijepe u Podgorici, Marija Zeković je kazala da Crna Gora i ako zemlja nevelikog prostranstva, jeste podneblje u kojem su se kroz istoriju sretali i ukrštali uticaji različitih civilizacija, kultura i religija i ostavljali za sobom neprocjenjiva djela koja su i danas bogatstvo naše kulturne baštine.

“A o prirodi Crne Gore i zadivljujućim kontrastima kojima obiluju ovi prostori ne treba posebno govoriti. Sve to je podstaklo ljude iz Biblioteke za slijepe Crne Gore da osmisle projekat kojim će bogatstvo naše kulturne i prirodne baštine učiniti dostupnim sa manjim ili većim oštećenjem vida.Izloženi trodimenzionalni eksponati dočaravaju vrijednosti o kojima se piše i govori”, kazala je Zeković, dodajući da se oni sada mogu upoznati dodirom.

Inače, istakla je ona, riječ je o jedinom projektu te vrste u zemlji, kome su, u konkurenciji 84, odobrena sredstva za realizaciju a dobio je i nagradu „Europian Heritage Stories“, koja će biti dodijeljena u Strazburu.

Potpredsjednik Opštine, Nermin Bećirović kazao da bogastvo kulturne baštine Cren Gore treba pokazati cijelom svijetu i istakao da treba da smo svjesni činjenice koliko je zahvalno živjeti na jednom takvom prostoru gdje su se preplitale različite religije i kulture.

„Jedna od tekovina civilizovanog društva jeste potreba i obaveza da se ljudima koji ne mogu iz objektivnih razloga nešto doživjeti i vidjeti to omogući, jer, oni su naš ogroman resurs i ono što nas čini naprednim društvom je upravo posmatranje tih ljudi kao resurs i bogatstvo, a nikako kao teret”, kazao je Bećirović.

Bonus video: