Otvorena sezona ribolova na Žabljaku

Otvaranju sezone ribolova na Crnom jezeru prisustvovalo je više od 50 sportskih ribolovaca iz Beograda, Podgorice, Kolašina, Mojkovca, Bijelog Polja, Berana i Nikšića.
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2011. 12:33h

Najbrojniji su bili Žabljačani. Iz grada domaćina su najstariji i najmlađi učesnici početka ribolova koji je po tradiciji prevashodno dan za susretanje prijatelja. Negdje uz obalu desno od prilaznog puta jezeru, sa svoje 83 godine života zabacivao je Rajko Raonić ali i Aleksandar Karadžić sa svojih devet ljeta.

Sve su to ista lica koja dolaze svake godine na otvaranje. Od ranog jutra sretali su se u žabljačkim kafićima a od osam časova druženje nastavili na obali najvećeg od 18 „Gorskih oči“ Durmitora. Neko je zabacivao sa obale a neko zagazio do pojasa u vodu. I jednu i drugu varijantu probao je Blažo Banićević iz Nikšića koji se još uvijek diči pastrmkom od 1,5 kilograma koju je upecao na otvaranju prije tri godine ali i ribolovačkim stažom od 10 godina.

Blizu pola vijeka sa mamcima druguje Žabljačanin Obrad Lalović. Kaže da mu može biti «ne bi se odvajao od Crnog jezera i Tare» i evocira sjećanje na primitivne mašinice koje je ručno pravio na početku karijere «kada je bilo više ribe, a danas kad je to savremena oprema ulov je manji».

Ko je kako sa ulovom prošao možda će se znati narednih dana jer je pecanje trajalo do kasno. Ipak svima je bilo važno da je sezona otvorena i da će naredni dani dati priliku da se prođe sa boljim ulovom. Važno im je bilo da je riba «grizla» Tako misle Branimir Šćepanović i Miško Šuković iz Podgorice kao i Kolašinci Vesko Vujisić i Veljo Jovanović koji prognoziraju da će sa boljim ulovom proće prilikom otvaranja sezone na «njihovom» Biogradskom jezeru.

Nije Crno jezero bilo privilegija ribolovaca. Sunčano vrijeme i neradni dani doveli su na njegove obale i druge. Brojnim mještanima pridružio se i veliki broj namjernika. Nama su bili najinteresantniji oni sa mališanima. Neskriveno su uživali Ljubinka i Milan Golubović iz Pljevalja a na svoj način u dječijim kolicima i mali Danilo. Malo dalje, gledajući u još uvijek sniježni Durmitor, oči su odmarali Sanja i Stanko Čukić iz Podgorice a njihovim blizancima Đorđiju i Petru preokupacija je bila igra u snijegu.

Galerija

Bonus video: