Otvoreni "Dani durmitorske zdrave hrane"

Na stolovima su izloženi hljeb ispod sača, pite, priganice, različite vrste sira i skorupa, zeleni sa durmitorskih njiva, borovnice i maline, sokovi, domaće rakije...
1357 pregleda 0 komentar(a)
Sa manifestacije "Dani durmitorske zdrave hrane", Foto: Obrad Pješivac
Sa manifestacije "Dani durmitorske zdrave hrane", Foto: Obrad Pješivac

Manifestacija "Dani durmitorske zdrave hrane" otvorena je danas na Žabljaku u Centru za kulturu.

Na stolovima su izloženi hljeb ispod sača, pite, priganice, različite vrste sira i skorupa, zeleni sa durmitorskih njiva, borovnice i maline, sokovi, domaće rakije...

Izlagači uvjeravaju da je sve organsko.

Zidove hola Centra za kulturu istovremeno krase brojne slike ovdašnjih i slikara sa strane.

Obrena Karadžića 85-godišnjeg, porijeklom sa Žabljaka koji živi u Beogradu manifestacija je vratila u rano djetinjstvo.

Kaže da hrana iz zavičaja predstavlja najveće bogatstvo.

"Vratili su me ovi terenuci osam decenija unazad kada smo svi živjeli od plodova "majke zemlje", koju smo brižno njegovali a ona nam nesebično uzvgraćala. Prisjećam se ječmenog hljeba ispod sača i sira prlja, nekada podcijenjenog, a danas delikatesa veoma traženog. Sjećam se da mi je majka na krišku hljeba mazala pavlaku tek skinutu sa kalice. Pročulo se za naš durmitorski skorup svugdje po svijetu a ja sam ga, upakovanog u nailon kese stavljao u kofer i slao sestri i njenoj porodici u Kanadu", kaže Karadžić.

Nezaobilazan učesnik svih dosadašnjih festivala je i Elizabeta Grudiček, slikarka iz Rijeke čije slike krase zidove izložbenog hola.

Kaže da je sve zajedno postala lijepa tradicija sa međunarodnim predznakom jer je posjećuju turisti iz cijelog svijeta koji vole "kušati" durmitursku kuhinju, "po kalorijskoj vrijednosti jaku ali svima potrebnu na čistom durmitorskom vazduhu".

Milijana Đurđić iz Motičkog Gaja već 40 godina izlaže, ne samo svoje gastronomske proizvode već i pretene, tkane i druge radadove svojih vrijednih ruku.

"Više i ne pamtim od kada se družim sa mljekarom. Samo u domu već 60 godina a bila sam planinka i đevojkom u Gornjoj Bukovici. Godine čine svoje ali ja istrajavam iako polako prepuštam domaćinstvo snahi. Novo vrijeme je donijelo da držimo samo dvije krave, a nekada ih je bilo više i buljuk od 60 ovaca. Nekako je turizam nadvladao pa smo se i mi našli u njemu. Našim gostima plasiramo mliječne proizvode i druga jela karakteristična za ovaj kraj. Oni su oduševljeni pa se možda i zbog toga svakog ljeta vraćaju i odsjedaaju kod nas", kaže Đurđić.

"Dani durmitorske zdrave hrane" završaju se sjutra na obali Crnog jezera kada se organizuje degustacija kačamaka uz nastup lokalnog KUD "Korak".

Bonus video: