Otvoreni dani nauke od 9. do 11. oktobra

„Glavna izložba „Art@CMS“ je posvećena eksperimentu CMS-u, jednom od najvećih LHC eksperimenata u CERN-u, a kojem se Crna Gora zvanično pridružila ove godine kao punopravna članica“, kaže se u saopštenju
124 pregleda 0 komentar(a)
naučnici, naučnik, Foto: Shutterstock
naučnici, naučnik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.10.2017. 15:19h

Ministarstvo nauke će od ponedjeljka, u nekoliko crnogorskih nauka, organizovati festival „Otvoreni dani nauke“, čiji je cilj da na edukativan i zanimljiv način popularizuje nauku u društvu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sedmi festival „Otvoreni dani nauke“ trajaće do 11. oktobra, a svečano će biti ptvoren u ponedjeljak u 12 sati, u zgradi Sportskog i kulturnog centra Univerziteta Crne Gore.

Iz Ministarsva su kazali da je ovogodišnje izdanje festivala u duhu povezivanja nauke i umjetnosti, pod sloganom nauka otkriva - umjetnost stvara.

„Glavna izložba „Art@CMS“ je posvećena eksperimentu CMS-u, jednom od najvećih LHC eksperimenata u CERN-u, a kojem se Crna Gora zvanično pridružila ove godine kao punopravna članica“, kaže se u saopštenju.

Autor izložbe, Mihael Hoh, čestitao je Crnoj Gori na pridruživanju CMS-u, navodeći da je to zaista veliko dostignuće.

„Drago mi je što upravo pomoću ove izložbe možemo povezati nauku i umjetnost, u cilju zajedničkog izražaja i što ćemo pokušati da odgovorimo na neka fundamentalna pitanja nauke“, kazao je Koh na današnjoj konferenciji povodom zvaničnog otvaranja festivala.

Prema njegovim riječima, tim iz CERN-a će se potruditi da spoji nauku i umjetnost na jedinstven način, uključi druge profesije u program, sa namjerom da se nauka predstavi djeci na prijemčiv i interaktivan način.

Slađana Krivokapić, autorka programa “Upoznajte magične tajne biologije i hemije”, kazala je da je glavni cilj programa promocija biodiverziteta i naučnoistraživačkog programa djeci svih uzrasta, zaljubljenicima u biologiju, koji će kroz jednostavne i interaktivne radionce saznati više o procesima koji se dešavaju u živom svijetu.

Profesorica Gordana Medin, autorka programa “STEAM and MEDIA Lab – Buđenje radoznalosti uz Alisu u zemlji čuda”, istakla je da se takav program prvi put realizuje u Crnoj Gori, i da predstavlja jedinstvenu simbiozu umjetnosti, filozofije, fizike elementarnih čestica i relativizma.

„Pokušali smo da integrišemo umjetnost i nauku. Htjela sam da iskoristimo divnu priču i djecu uvedemo u jednostavnu bajku, gdje će ih lik iz knjige povesti u drugo vrijeme, koje je bilo nesvakidašnje i puno inovacija i nešto drugačijeg razmišljanja“, pojasnila je Medin.

Kako je navela, izložba je jedinstvena prilika da posjetioci festivala saznaju ko je prava Alisa, kako se živjelo u Viktorijanskom dobu, periodu industrijske revolucije, kao i o imaginarnim brojevima koji su u tom vremenu bili neshvatljivi za mnoga naučna imena.

„Lusi Kerol nije mogao da prihvati takvu vrstu matematike. Igrao se sa brojevima, i Alisa je svojevrsna parodija. Mada, može se interepretirati na različite načine“, kazala je Medin, čija će multimedijalna instalacija pomoći da studenti i učenici lakše shvate koncepte poput prostora i vremena.

Vernes Zagora, rukovodilac programa “Nauka u pokretu”, kazao je da je u posljednjih nekoliko godina cilj Fondacije Prona promocija nauka na sjeveru Crne Gore.

„Ove godine, tokom tri dana festivala, posjetićemo Šavnik i Žabljak, potom smo u Pljevljima i Plužinama, a trećeg dana družićemo se sa djecom u Baru i Ulcinju. Radićemo eksprimente iz biologije, hemije i fizike. Biće zanimljivih stvari koje ne mogu da vide tokom nastave i ono što prirodne čine najzanimljivijim, a to su upravo eksperimenti“, najavio je Zagora.

Festival će u ponedjeljak otvoriti ministarka nauke Sanja Damjanović.

„Nakon toga, slijede radionice i predavanja koja će držati profesor Nataša Raičević (moderator), profesor Joel Butler (CERN), doktor Mick Storr (CERN), i doktor Daniel Denegri (CERN)“, saopšteno je iz Ministarstva.

Navodi se da će i ove godine učenici uživati u tradicionalnoj Fabrici znanja, na kojoj će biti veliki broj predavanja, radionica, kvizova i drugih interaktivnih sadržaja.

Fokus je, kako su pojasnili iz Ministarstva, na novim IKT tehnologijama i prinicipima dizajna proizvoda, kao i upotrebi 3D štampača za izradu modela.

Predavači će govoriti o tehnologijama Internet of Things, programiranju, djevojčicama u IT profesiji, bezbjednosti i zaštiti privatnosti na internetu.

„Tokom festivala biće i umjetničko predstavljanje naučnih projekata finansiranih kroz program INVO Ministarstva nauke: Milena Živković, izrada murala „Prostor za svjetlost“ (zgrada Tehničkih fakulteta), Nikola Latković, izložba fotografija i materijala prikupljenih kroz projekat „Katun“ (Galerija Art) i Luka Cakić, izrada ilustracija inspirisanih projektom „Lovćen“ (Galerija Art)“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će u dvorcu Petrovića Kruševac, u ponedjeljak u 18 sati, biti svečano otvorena izložba „Dnevnik jednog zvončića“, o endemičnom zvončiću sa Lovćena, prirodnim i kulturnim vrijednostima planine, sa posebnim osvrtom na istorijat NP Lovćen i zaštitu biodiverziteta ovog područja.

Izložbu realizuju NVO Ekološko-pravni centar, modna kreatorka Milena Đurđić i fotograf Dejan Kalezić.

Savez radio amatera i Crnogorsko astronomsko društvo organizovaće javno astronomsko posmatranje noćnog neba kroz nekoliko teleskopa, kao i razgovor sa posadom Međunarodne ssvemirske stanice u Osnovnoj školi “21.maj“.

„Informativna sesija o širenju izvrsnosti i učešća u evropskim programima za istraživanje H2020 i COST, sa gostovanjem predstavnika programa COST te uspješnih projekata iz Portugalije i Kipra, biće upriličena tokom panela EU Zona: Bolja povezanost i širenje izvrsnosti - Horizont 2020 i COST, u zgradi Rektorata UCG“, kazali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, na mini-sajmu “BIO-ICT – nauka, inovacije i biznis za opšte dobro” biće predstavljane najznačajnije inovacija koje se razvijaju u prvom Centru izvrsnosti u Crnoj Gori.

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore organizovaće radionice o modelu pristupa invaliditetu zasnovanom na ljudskim pravima i novim područjima primjene ICT tehnologija koje taj model otvara.

Ambasada Mađarske prirediće na Filozofskom fakultetu u Nikšiću zanimljivu izložbu o životu i radu „najvećeg Mađara“ grofa Ištvana Sečenjija.

„Predavači sa Fakulteta za sport iz Nikšića kroz igru će demonstrirati kako se prepoznaju daroviti za pojedine sportove, u mlađem školskom uzrastu. Pored toga, vršiće se tjelesna mjerenja koja mogu pomoći u prepoznavanju početnih problema gojaznosti i nezdravog života“, kaže se usaošpštenju.

Dodaje se da će Polimski muzej iz Berana organizovati stručne radionice na kojima će se učenici upoznati sa arheologijom, istorijatom arheoloških lokaliteta u sjevero-istočnom dijelu Crne Gore i njihovim značajem, kao i sa istraživanjima koja se sprovode i mjerama konzervacije radi očuvanja i zaštite.

Kompletan program festivala dostupan je na sajtu www.daninauke.me.

Bonus video: