Otvoreno rekonstruisano ginekološko odjeljenje Opšte bolnice Nikšić

Otvaranju odjeljenja prisustvovali su potpredsjednik Vlade Milutin Simović, predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, predstavnici Ministarstva zdravlja, Fonda zdravstva, kao i brojne druge zvanice
3032 pregleda 5 komentar(a)
Sa otvaranja ginekološkog odjeljenja, Foto: Svetlana Mandić
Sa otvaranja ginekološkog odjeljenja, Foto: Svetlana Mandić

U Nikšiću je otvoreno rekonstruisano ginekološko odjeljenje Opšte bolnice, sredstva za rekonstrukciju, u iznosu od 188 hiljada eura, obezbjeđena su iz zaostavštine Milorada Perovića i donacija privatnih preduzetnika.

„Izvedeni su građevinski radovi na rekonstrukciji i adaptaciji prostora površine 680 metara kvadratnih po najsavremenijim standardima, čime je napravljen izuzetno moderan i komforan prostor za smještaj i boravak naših pacijenata, i prijatan i funkcionalan za rad zaposlenih“, kazao je direktor bolnice, dr Ilija Ašanin.

Zamijenjene su kompletne instalacije, postavljeni pacijent-setovi iznad kreveta, sve prostorije su klimatizovane, zamijenjen je kompletan enterijwr, a nabavljen je i značajan dio opreme koji će služiti u dijagnostičke i terapeutske svrhe.

„Posebnost ovog odjeljenja je u tome što su pacijenti na konzervativnom tretmanu odvojeni od pacijenata koji su operativno tretirani, sa odvojenim previjalištima. Današnje odjeljenje ginekologije raspolaže sa 21.bolesničkom posteljom gdje se godišnje liječi do hiljadu pacijenata i obavi oko deset hiljada ambulantnih pregleda“, kazao je Ašanin.

Na odjeljenju radi šest specijalista, dva ljekara su na specijalizaciji, i deset medicinskih sestara.

Prema riječima Ašanina rekonstrukcijom ginekološkog odjeljenja 90 odsto smještajnih kapaciteta Opšte bolnice dovedeno je do apartmanskog nivoa. Podsjetio je da su u zadnjih nekoliko godina nabavili opremu za dijagnostičke i terapeutske procedure u vrijednosti preko 1,6 miliona eura.

„Ovo nam je omogućilo i da uvedemo jedan značajan broj procedura koje se do sada nijesu radile u Opštoj bolnici Nikšić čime smo podigli kvalitet zdravstvenih usluga na visi nivo“, kazao je Ašanin.

Do 2010.godine u bolnici je bilo 30 ljekara dok ih je danas 79.

Otvaranju odjeljenja prisustvovali su potpredsjednik Vlade Milutin Simović, predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, predstavnici Ministarstva zdravlja, Fonda zdravstva, kao i brojne druge zvanice.

Bonus video: