Ovo su vaša osnovna potrošačka prava, koristite ih!

Tako utičete na promjenu okolnosti i definisanje boljeg i kvalitetnijeg potroščkog okruženja
12805 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.01.2020. 15:50h

Pravo potrošača na primjedbu, žalbu ili makar komentar na kupljenu robu ili pruženu uslugu često je, kod nas, osporavano i čak dovođeno u kontekst nepristojnog i nevaspitanog ponašanja.

Česte su situacije kada je nemoguće izvršiti reklamaciju nekog artikla, bez obzira na posjedovanje računa, jer je "takva politika kuće".

Nerijetki su i slučajevi različitog tretmana stranaka na šalterima banaka, pošta, državnih institucija pogotovu, gdje uvijek postoje stranke sa "pravom prvenstva" koje se uglavnom ostvaruje po privatnim osnovama, a očitava u srdačnom ljubljenju osobe za šalterom sa prioritetnom mušterijom i beskrajan razgovor o djeci, snahama, unucima, podignutim spratovima, sahranjenim rođacima... Naravno na očigled prisutnih.

Posebna oblast ugrožavanja potrošačkih prava svakako je neizdavanje računa za kupljenu robu ili pruženu uslugu, a onda i nemogućnost uvida u finansijske detalje usluga i načine njihovog tarifiranja.

Potrošači su često dovedeni u zabludu sa etiketama na artiklima i deklaracijama koje su u mnogo slučajeva netačne, gdje imamo situacije da su originalne deklaracije, odštampane na artiklima, prelijepljene novim deklaracijama - u skladu sa potrebama trgovaca.

Nerijetke su i situacije gdje u radnjama nailazimo na artikle sa čijih se pakovanja ne mogu jasno isčitati svi potrebni podaci već su isti odštampani toliko sitnim slovima da ih je nemoguće protumačiti.

Ovo su Vaša osnovna potrošačka prava. Koristite ih, jer tako utičete na promjenu okolnosti i definisanje boljeg i kvalitetnijeg potroščkog okruženja.

Bonus video: