Ozon: Hitno posebnim zakonom zaštititi morsko dno i podmorje

Ekološke organizacije iz Crne Gore i Hrvatske pozvale su građane na zajednički protest u utorak ispred hotela “Splendid” u Budvi, gdje je planiran Jadranski samit o nafti i gasu (AOG), i time pokazali jasan stav protiv istraživanja i proizvodnje nafte i gasa iz podmorja
1 komentar(a)
naftna bušotina, Foto: Vijesti online
naftna bušotina, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 06.03.2015. 12:05h

Ekološki pokret "OZON" ocijenio je da treba u najkraćem mogućem roku potrebno posebnim zakonom zaštititi morsko dno i podmorje kako bi se na najbolji mogući način čuvali morski ekosistem i prirodna bogatstva Jadranskog mora.

"Imajući u vidu planove Vlade Crne Gore i vlada susjednih zemalja koje izlaze na Jadransko more o istraživanju nafte i prirodnog gasa i povezivanje podmorskim energetskim kablom sa Italijom, što će, ukoliko dođe do toga, nesporno negativno uticati na ekosistemsku harmoniju, unapređenje zakonskog okvira i veći stepen zaštite podmorja nezaobilazno i potpuno opravdano”, kazo ej direktor “Ozona” Aleksandar Perović.

Ekološke organizacije iz Crne Gore i Hrvatske pozvale su građane na zajednički protest u utorak ispred hotela “Splendid” u Budvi, gdje je planiran Jadranski samit o nafti i gasu (AOG), i time pokazali jasan stav protiv istraživanja i proizvodnje nafte i gasa iz podmorja.

Perović smatra da se organizovanjem AOG prejudicira ishod javne rasprave za Stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu aktivnosti na istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju Crne Gore, gdje zainteresovana javnost ima garantovanu mogućnost da utiče na proces donošenja odluka.

"Umjesto da u skladu sa ustavnom odrednicom ekološke države Vlada inicira regionalne razgovore oko većeg stepena zaštite Jadranskog mora i konačno dokaže da održivi razvoj jeste dominantan pravac a ne prazna priča, po ko zna koji put imamo situaciju da se organizuju kontroverzni skupovi koji izazivaju opravdani revolt građana i organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine”, kazao je Perović.

On je kazao da ta ekolozi srahuju da bi bez unapređenja zakonske regulative kako u dijelu mjera zaštite tako i kaznene politike, epikontinentalni pojas koga čine morsko dno i morsko podmorje, u budućem periodu mogao biti značajno ugrožen.

"Iz iskustva znamo da kada se ostavi investitorima na savjest, ekosistemi i prirodna bogatstva isključivo budu posmatrani kao predmet eksploatacije, često nekontrolisane i izvor profita, zanemarujući sve ostale segmente i obaveze”, saopštio je Perović.

On smatra da bi ekološki i ekonomski parametri morali da budu usaglašeni prije nego što se donesu važne odluke.

"Naročito kada se radi o prirodnim potencijalima jedne zemlje koja se Ustavom definisala kao ekološka država, pa i ovom prilikom upozoravamo Vladu da preskakanje redosljeda koraka i obesmišljavanje sopstvenih pravila ne može u konačnom dovesti do uspješnog rezultata”, smatra Perović.

"Ozon" će ka Skupštini Crne Gore i Vladi uputiti inicijativu za donošenje posebnog zakona koji će se baviti zaštitom podmorja i morskog dna, pa očekujemo da će krovne institucije zakonodavne i izvršne vlasti prepoznati njenu opravdanost i u najskorijem mogućem roku otpočeti potrebne procedure uz konsultacije sa civilnim sektorom i aktivno učešće zainteresovane javnosti u tom procesu.

"Podsjećamo i potencijalne investitore da su rane konsultacije sa lokalnim zajednicama i zainteresovanom javnosti nešto što preporučuju najreferentije institucije, pa je u njihovom interesu da i to imaju na umu dok budu uživali u gostoprimstvu Ministarstva ekonomije i pogledu na horizont bez naftnih platformi”, kazao je Perović.

Bonus video: