Ozon: Sanacija Vasovih voda ide veoma sporo

“Na slučaju Vasovih voda se vidi kako sistem ne umije da pruži ruku nakon poraza...”
71 pregleda 0 komentar(a)
Đorđije Tomović, spomenik, Foto: Tufik Softić
Đorđije Tomović, spomenik, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 07.02.2017. 17:29h

Iz Ekološkog pokreta Ozon ocijenili su da aktivnosti na sanaciji Vasovih voda, najvećeg divljeg smetlišta na sjeveru, idu veoma sporo.

“Po nama neshvatljivo sporo, ako znamo za najavu Vlade da će ova ekološka katastrofa u neposrednoj blizini međunarodno zaštićene rijeke Lim i MZ Beranselo, biti sanirana sredstvima iz budžeta”, kaže direktor Aleksandar Perović.

Mještani prigradskog naselja Beranselo višegodišnjim i upornim građanskim aktivizmom i otporima pobijedili su sistem, kada je država, neposredno prije lokalnih izbora u martu 2014. godine, odustala od daljeg odlaganja smeća na Vasovim vodama.

Neki od njih, među kojim je i starina Đorđije Tomović, nijesu dočekali sanaciju smetlišta koja se najavljuje već tri godine.

Perović podsjeća da nakon započinjanja aktivnosti na kanalisanju protoka ocjednih deponijskih voda, koje predstavljaju veliku opasnost i prijete da izazovu odvajanje jednog dijela deponovanog otpada, a koje je trebalo davno biti završeno, još nema nikakvih informacija šta je sa tom, ali ni drugim planirnim aktivnostima.

“Nekako nam se čini da se namjerno prolongira rješevanje problema, što vjerovatno ima veze sa tim što je na čelu Berana opoziciona lokalna uprava, ali ostaje nejasno zašto se baš zbog toga lokalna uprava mnogo češće ne oglašava u javnosti i insistira na upoznavanju građana o problemima i izazovima sa kojima se susreće kada je sanacija Vasovih voda u pitanju”.

Perović je istakao da se Vasove vode moraju saninarati i revitalizovati:

“Na slučaju Vasovih voda se, zapravo, vidi kako sistem ne umije da pruži ruku nakon poraza, i uradi ono što je potrebno da zahvali odgovornim i aktivnim građanima koji su se borili da ostvare Ustavom garantovano pravo na zdravu životnu sredinu”.

Perović upozorava da “opet ulazimo u period koji karakteriše velika količina padavina, što znači da postoji realna opasnost odvajanja na najprimitivniji način deponovanog otpada, pa i opasnog, koji će zavšriti u Limu, a zatim dalje nizvodno postati i prekogranični problem”.

“Nadamo se da će makar Opština Berane uraditi lokalni plan i da će njime prepoznati način na koji će uspostaviti pravilan i ekonomski održiv sistem upravljanja komunalnim otpadom. Lokalne uprave koje ne znaju da organizuju komunalne djelatnosti, upravljanje otpadom i otpadnim vodama, kakvih je danas u većini opština, ne zaslužuju povjerenje građana i treba da ostave prostor za one koji znaju kako obezbijediti kvalitet života dostojan stepenu civilizacije i razvoja u kom živimo”.

Ustanoviće nagradu po čika Đorđiju

Nakon što su svom najstarijem žitelju i simbolu otpora izgradili bistu, mještani Beransela, u saradnji sa Ozonom, pokrenuli i inicijativu za ustanovljavenje nagrade za ekološki aktivizam koja će nositi ime Đorđija Tomovića.

Perović je rekao da će nagrada prvi put biti dodijeljena vrlo brzo.

“Ove godine tu nagradu ćemo ustanoviti i po prvi put dodijeliti. Nagrada će ubuduće biti dodjeljivana svake godine”.

Nakon što se odugovlačilo sa izdavanjem dozvola za postavljanje na mjestu gdje su se najčešće odvijali protesti Beranselaca, bista je osvanula na znamenitom brdu Berankrš.

Bonus video: