Pacijente sve češće šalju u Tursku

Na liječenje, kontrolu i dijagnostiku u Srbiju je lani upućeno 4.456 osiguranika, što je blago smanjenje u odnosu na 2015.
132 pregleda 2 komentar(a)
operacija, Foto: Shuterstock
operacija, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 08.06.2017. 18:43h

Izuzev Srbije, crnogorski pacijenti lani su na liječenje najviše upućivani u Tursku.

Podaci Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) pokazuju da je za liječenje u inostranstvo (osim Srbije) odobreno 329 uputa, od kojih je 46, 20 odsto za zdravstvene ustanove u Turskoj.

Država je, kada je riječ o inostranstvu mimo Srbije, najviše novca izdvojila za liječenje u Njemačkoj (680.799 eura), zatim u Turskoj (nešto više od pola miliona eura), pa u Hrvatskoj (419.514 eura).

Analiza Fonda zdravstva pokazuje da je za liječenje u inostranstvu prošle godine utrošen 2,1 milion eura. To je za oko 677 hiljada eura manje u odnosu na 2015. godinu.

Kada je riječ o Srbiji, koja je u izvještaju posebno obrađena, na liječenje, kontrolu i dijagnostiku je upućeno 4.456 osiguranika, što je blago smanjenje u odnosu na 2015. godinu.

U tu susjednu državu je na liječenje upućeno oko dvije trećine pacijenata, četvrtina na kontrolu, a ostatak na dijagnostičke pretrage.

Za Njemačku izdvojeno 680.799 eura, a Tursku pola miliona

Oko 28 odsto od svih osiguranika upućenih u Srbiju, poslato je u klinike Kliničkog centra Srbije (KCS). U odnosu na 2015. prošle godine je zabilježen i porast pacijenata koji je upućen u tu ustanovu.

“ Finansijski posmatrano, za ambulantno i bolničko liječenje u zdravstvenim ustanovama Srbije, fakturisano je oko 44.927.586 eura, što je približno isto u odnosu na 2015. Međutim, ukupni troškovi liječenja, sa putnim troškovima su prema podacima FZO smanjeni za oko 25.000 eura,” navodi se u Analizi Fonda.

Očna bolnica “Miloš” više nije među privilegovanima

Broj uputa u specijalnu očnu bolnicu “Miloš” u Srbiji smanjen prošle godine za 60 odsto u odnosu na 2015. Ranije je očnim ljekarima KCCG preporučeno da ubuduće ne upućuju pacijente u tu privatnu kliniku jer se za isti kvalitet usluga, po znatno nižim cijenama mogu liječiti u drugim klinikama. U tadašnjem dopisu FZO KCCG pisalo je da se za pružanje usluga iz oftalmologije, koji se ne mogu ostvariti u crnogorskim zdravstvenim ustanovama, pacijenti upućuju u KCS.

FZO je sada naveo da se “Milošu” liječilo oko 62 odsto manje pacijenata u odnosu na 2015. i da je najveći broj njih liječen u privatnim ustanovama u Crnoj Gori sa kojima imaju zaključen ugovor.

Bonus video: