Pacijenti će preko interneta birati bolnicu, termin i doktora

eZdravlje sada omogućava samo zakazivanje pregleda kod izabranog ljekara opšte prakse
249 pregleda 5 komentar(a)
Dom zdravlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dom zdravlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.06.2018. 05:43h

Crnogorski korisnici zdravstvenog osiguranja bi od 1. januara, uz internet zakazivanje pregleda kod izabranih ljekara, putem servisa eZdravlje.me, uz uput, sami mogli da zakažu i pregled kod specijaliste u najbližoj opštoj bolnici, u terminu koji im najviše odgovara, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva zdravlja.

E-zakazivanje pregleda uvedeno je prije godinu, nakon analize primjedbi pacijenata iz 2016, od kojih je veliki broj bio na račun dužine čekanja zdravstvene usluge, a značajan i na njihovu organizaciju.

Iz Kliničkog centra nedavno su kazali da zbog nedolazaka pacijenata, 25 do 38 odsto specijalističkih pregleda nije realizovano. Stoga su nedavno predstavili i telefonsku uslugu putem koje pacijenti mogu da otkažu specijalistički pregled i tako oslobode termin za druge. Taj i servis eZdravlje.me zasad nisu povezani, ali pomoćnica ministra zdravlja Vesna Miranović kaže da će stvari biti drugačije od početka 2019.

“Uporedo sa obavještavanjem izabranih ljekara o novom e-servisu, obišli smo i opšte bolnice u svim gradovima, a u KCCG razgovarali sa svim direktorima gdje postoji duže čekanje na ostvarivanje prava na prvi pregled. Cilj je da kroz analizu rasporeda rada svakog specijaliste dođemo do univerzalne formule i od 1. januara pustimo sve termine za sljedeću godinu”, kazala je Miranović.

Ministarstvo će, kako je dodala, uporedo raditi na tehnološkom rješenju koje će omogućiti pacijentu da od kuće, putem interneta, kroz sistem eZdravlje.me, unosom broja uputa, vidi gdje na nivou Crne Gore može najbrže da ostvari pregled.

“I sam odluči gdje će obaviti pregled. Ako se ispostavi da treba dugo da čeka pregled u KCCG, moći će da izabere neku od opštih bolnica i pravo na zdravstvenu zaštitu ostvari u terminu koji mu više odgovara”, najavila je ona.

U Ministarstvu očekuju da će time dodatno riješiti problem i kontrolnih pregleda.

Miranović je kazala neki ljekari specijalisti često sebi “tovare” posao, zakazujući kontrole prečesto. Cilj je, dodaje ona, da se dio odgovornosti sa njih, prenese na izabrane ljekare, koji će odlučiti u kom trenutku je pacijentu kontrola potrebna.

“Ljekar na sekunardnom i tercijarnom treba da bude povremeni i privremeni konsultant ljekara na primarnom nivou, a ne da pacijent kaže - idem ja kod mog kardiologa. U zapadnim zdravstvenim sistemima ne postoji moj kardiolog, postoji moj izabrani ljekar, koji treba da brine o pacijentu”.

Kako bi izabrani ljekari imali više vremena za pacijente, dodaje Miranović, pregled kod specijaliste će ubuduće pacijentima moći da zakažu i medicinske sestre, na koje će izabrani ljekari moći da prenesu i dio ovlašćenja za izdavanje hronične terapije.

Vlada je juče usvojila Predlog strategije razvoja Integralnog zdravstvenog informacionog sistema i e-zdravlja i Predlog akcionog plana do 2023. Akcionim planom, kao prioritetne aktivnosti, predviđena je izrada nacionalnog elektronskog zdravstvenog kartona. D.K.

Bonus video: