Pacijenti nisu bez osiguranja

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) “Vijestima” su odgovorili da su primijetili određene smetnje u funkcionisanju CRS i da u komunikaciji sa kolegama iz njihovog IT sektora pokušavaju da utvrde uzrok i nađu trajno rješenje
2623 pregleda 1 komentar(a)
Informacioni sistem nije prepoznavao pacijente, Foto: Luka Zeković
Informacioni sistem nije prepoznavao pacijente, Foto: Luka Zeković

Mnogi pacijenti juče nijesu mogli dobiti uslugu u domovima zdravlja ili potrebnu terapiju, jer je došlo do problema u funkcionisanju Centralnog registra stanovništva (CRS) za koji je nadležan MUP.

Izabrani doktori tvrde da informacioni sistem domova zdravlja nije prepoznavao pacijente, već su dobijali informaciju da im je prekinuto zdravstveno osiguranje. Ljekari tvrde da je osiguranje u sistemu bilo prekinuto raznim kategorijama stanovništva - studentima, zaposlenima, trudnicama, penzionerima...

“Teško je bilo objasniti starijoj osobi da ne može da dobije recept za lijek ili uput za specijalistu. Zaposleni su mislili da je problem u poslodavcima i da im nijesu uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje”, rekao je izabrani doktor “Vijestima”.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) “Vijestima” su odgovorili da su primijetili određene smetnje u funkcionisanju CRS i da u komunikaciji sa kolegama iz njihovog IT sektora pokušavaju da utvrde uzrok i nađu trajno rješenje za prevazilaženje problema. Pojasnili su da je baza osiguranika jedan od bitnijih registara u državi i da podatke koje sadrži crpi iz nadležnih registara kao što je CRS:

“Navedeni zastoj u radu CRS-a, za posljedicu je imao odjavu izvjesnog broja osiguranika sa zdravstvenog osiguranja, što je dalje značilo i nemogućnost elektronske obrade ovih pacijenata kroz integralni informacioni sistem zdravstva”.

Iz FZO su poručilči da su brzom reakcijom te ustanove i uvođenjem procedura za oporavak sistema uspjeli da sredinom dana podatke u bazi osiguranika vrate u pređašnje stanje. To će, tvrde, omogućiti dalju nesmetanu obradu odjavljenih pacijenata, bez trajnih ili značajnih posledica po zdravstveni sistem.

“Ujedno Fond je trenutno prekinuo komunikaciju sa CRS-om do konačnog i trajnog rješavanja problema na strani sistema MUP-a, kako bi preduprijedili moguće probleme”, zaključili su iz FZO.

Bonus video: