Pacijenti se najviše žale na zdravstvene radnike i čekanje dijagnostičke procedure

Prigovori su se odnosili i na vrijeme čekanja poziva od izabranog doktora ispred ordinacije
127 pregleda 4 komentar(a)
Čekaonica, Dom zdravlja, Foto: Vesko Belojević
Čekaonica, Dom zdravlja, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 12.01.2013. 11:57h

Zaštitniku prava pacijenata podgoričkog Doma zdravlja prošle godine podnešeno je oko 50 pritužbi, a građani su se najviše žalili na postupke zdravstvenih radnika i čekanje za dijagnostičke procedure.

Zaštitnik prava pacijenata Slavka Bracanović kazala je agenciji MINA da su sve primljene pritužbe riješene u zakonskom roku, i da je procesuiran i uvažen veliki broj prijedloga i sugestija građana.

Ona je rekla da je najveći broj pritužbi riješen u ličnoj komunikaciji, nakon razgovora i posredovanja Zaštitnika,” na zadovoljstvo tražioca usluga i zdravstvenih radnika”.

Bracanović je navela da je prigovora bilo znatno manje u odnosu na 2011. godinu.

“Prošle godine, u odnosu na ukupan broj registrovanih pacijenata i dnevnu frekvencu posjećenosti ambulantama, primila sam manji broj prigovora. Ukupno ih je oko pedesetak, a od toga se većina odnosila na postupak zdravstvenih radnika i na vrijeme čekanja na zdravstvene usluge, dijagnostičke procedure”, kazala je Bracanović.

Prema njenim riječima, razmotreni prigovori odnosili su se i na vrijeme čekanja poziva od izabranog doktora ispred ordinacije i organizacije rada unutar organizacionih cjelina, u smislu da ne dobiju blagovremenu informaciju kada radi njihov izabrani doktor, ko ga mijenja i slično, što sada mogu saznati preko telefonskog centra i istovremeno zakazati.

"Građani su se često žalili da se niko satima ne javlja na telefon 19816, što je tehnički riješeno, pa ukoliko je operater zauzet, građani će sa zvučnog automata dobiti informaciju o tome”, pojasnila je Bracanović.

Ona je kazala da se ne može izdvodiiti ni jedan pojedinac niti organizaciona cjelina po broju pritužbi, jer se radi o sporadičnim slučajevima.

“Takođe, građani izražavaju nezadovoljstvo jer ne mogu odabrati izabranog doktora u zdravstvenom objektu u koji žele, zato što je najveći broj ljekara ispunio koeficijent registracije”, dodala je Bracanović.

Prema njenim riječima, građani su često zbog nedovoljne informisanosti na “crvene telefone” postavljene u Domovima zdravlja prijavljivali probleme koje su imali u Kliničkom centru.

Bonus video: