Pacijentkinje upućivane u Banjaluku: Sto za brahiterapiju popravljen, stiže novi aparat

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković je rekao da je u Centar za radioterapiju lani uloženo preko 4,8 miliona eura
718 pregleda 1 komentar(a)
Potrebne decenije da bi se organizovala Klinika za onkologiju, Foto: Luka Zeković
Potrebne decenije da bi se organizovala Klinika za onkologiju, Foto: Luka Zeković

Sto za brahiterapiju od juče je ponovo u funkciji, pa se zračenje pacijenata može bez problema obavljati u Klinici za onkologiju Kliničkog centra (KC).

To je, na konferenciji za medije povodom sprovođenja radioterapije u toj klinici, kazao direktor KC Jevto Eraković.

On je rekao da je u Centar za radioterapiju lani uloženo preko 4,8 miliona eura.

Pojasnio je da je deset pacijentkinja upućeno na zračenje u privatni Centar za radioterapiju u Banjaluku, jer se čekalo da ovlašćeni serviseri iz Njemačke dođu i otkriju i poprave kvar.

“To je privatni regionalni centar, jedan od najsupješnijih u regionu. Te pacijentkinje su uspješno obavile tretmane”, kazao je istakavši da drugi centri nisu dolazili u obzir zbog toga što su u njima liste čekanja ogromne.

Načelnica Centra za radioterapiju Gordana Ristić Bašović kazala je da su, uz pomenuti privatni centar u Banjaluci, jedini u regionu koji nemaju listu čekanja na početak zračne terapije.

Ona je rekla da se više od trećine pacijenata trenutno zrači savremenim tehnikama zračenja.

Eraković je “Vijestima” odgovorio da je treći linearni akcelerator (aparat za radioterapiju, odnosno liječenje pacijenata oboljelih od kancera) i da je u toku građevinska priprema prostora u kom će biti instaliran.

Direktor Klinike za onkologiju Vladimir Todorović, pojasnio je da su potrebne decenije da bi se organizovala Klinika za onkologiju, i ocijenio da se “ide u odličnom pravcu“. „Dobijanjem ovog trećeg linearnog akceleratora doći ćemo u evropske standarde. Sad već nemamo čekanja. A tada ćemo da radimo na još bržem i boljem nivou“, kazao je Todorović.

Bonus video: