PAM naplatio preko 2 miliona eura, a autorima muzike isplatili samo 440.000

"Ostatak je blizu pola miliona kojih jednostavno nema, pa se pitamo gdje su pare i zbog koga PAM postoji”
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2012. 23:27h

Organizacija za zaštitu prava autora muzike selektivno primjenjuje propise, čime autori i korisnici muzike gube dok korist imaju jedino pojedini članovi te organizaciji, ocijenili su predstavnici Crnogorskog turističkog udruženja i Crnogorske medijske zajednice na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Kako je kazao kompozitor i ovlašćeno lice za predstavljanje Udruženja kompozitora Crne Gore Zlatko Baban, iz tog udruženja su prvi upozoravali na nezakonit rad PAM-a. PAM je skaraćenica od “prava autora muzike” i posao te organizacije jeste da naplaćuje javnu izvedenu o emitovanu muziku na teritoriji Crne Gore, a da taj novac u narednoj godini rasporedi autorima muzike.

Baban je kazao da je za pet godina poslovanja, odnosno od 2006. godine, ta organizacija od korisnika naplatila 2.2 miliona eura, dok je za svoj petogodišnji rad potrošila skoro 1.3 miliona eura. Sa druge strane, PAM je u tom periodu autorima isplatio samo 443 hiljade eura.

"Ostatak je blizu pola miliona kojih jednostavno nema, pa se pitamo gdje su pare i zbog koga PAM postoji”, kazao je on i dodao da se čini da je tačna pretpostavka da Raičević u PAM-u vodi višestruko knjigovodstvo. Baban je pitao na koji način je moguće objasniti da neki autori dobijaju 47 centi, neki euro ili 1,8 eura na godišnjem nivou za svoja emitovana djela "dok Zeko (Momčilo) Zeković daje sebi najviše ili je u samom vrhu po isplaćenim tantjemama".

Prema njegovim riječima, za takvo stanje su direktno odgovorni direktor organizacije, Božidar Raičević i direktor Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Novak Adžić, koji je ocijenio da je u PAM-u sve po zakonu.

Baban je ocijenio da je na nezakonitim sjednicama PAM-a, Raičević isključio brojne autore Udruženja kompozitora i donosio brojne statute.

"Po zadnjem Statutu piše da je Raičević predsjednik skupštine PAM-a i njen direktor, a njega bira Upravni odbor kojeg bira Skupština, ali Raičević bira petog člana UO, a taj Odbor bira članove Skupštine tako što podobnim autorima podijeli najviše novca”, objasnio je on. Baban smatra da to zapravo znači da Raičević bira članove Skupštine, Upravni odbor i sebe za direktora i predsjednika Skupštine PAM-a.

On tvrdi da je Raičević 2011. godine izbrisao PAM iz registra Privrednog suda i registrovao ga u MUP kao nevladinu organizaciju PAM, pri čemu je zadržao sva prava i obaveze koje je imao prethodni PAM.

"Na taj način su izvođači i autori muzike ostali bez organizacije koju su osnovali, ali je zato Raičević nastavio da naočigled tužilaštva, policije i sudova postupa sa organizacijom kao sa svojom imovinom. U tim činjenjima je prvi trebalo da ga zaustavi Novak Adžić ali on nije, što daje jak utisak da Adžić ima jake motive da štiti PAM”, istakao je Baban.

Baban je ukazao da je na platnom spisku PAM-a bio Raičevićev sin, koji je u početku rada te organizacije imao 19 godina i koji je bio, ne samo član Upravnog odbora, nego i direktor PAM-a

Osim toga, Baban je ukazao da je na platnom spisku PAM-a bio Raičevićev sin, koji je u početku rada te organizacije imao 19 godina i koji je bio, ne samo član Upravnog odbora, nego i direktor PAM-a.

"Tu su bili I njegova ćerka, prijatelji i prijateljice, kao i sinovi i ćerke nekih službenika naše države koji su o trošku PAMa putovali po svijetu i usavršavali jezike”, objasnio je on i dodao da sve to treba da otkrije policija kada uđe u organizaciju.

Kako je kazao predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik kompanije Montenegro stars, Žarko Radulović suština problema je što je samo PAM zadovoljan, a autori i korisnici jako nezadovoljni. On je istakao da su prvi ugovor sa PAM-om zaključili 2007. godine, kada im je utvrđen mjesečni paušal od 2000 eura, na nekih 1000 ležajeva, dok je nesporazum nastao 2009. godine kada su shvatili da drugi ne plaćaju kao oni.

“Zavod za intelektualnu svojinu, koji bi trebalo da kontroliše PAM, nikako ne može da da ovakvu ocjenu. Ili ga nijesu kontrolisali, ili su ga slabo kontrolisali, ali da su ga dobro kontrolisali ne bi mogli da daju ovakvu definiciju”

“Zavod za intelektualnu svojinu, koji bi trebalo da kontroliše PAM, nikako ne može da da ovakvu ocjenu. Ili ga nijesu kontrolisali, ili su ga slabo kontrolisali, ali da su ga dobro kontrolisali ne bi mogli da daju ovakvu definiciju”, naglasio je Radulović. Prema njegovim riječima, u PAM-u postoji samovlašće i “u najmanju ruku čudan način rada”, jer ta organizacija nigdje nije objavila spisak korisnika i autora, pa je pitanje koliko novca treba da prihoduje i kolikom broju autora bi trebalo da se taj novac rasporedi.

Bole Bošković pokrenuo postupak, ali niša

Jedini autor koji je pokrenuo sudski postupak protiv PAM-a je Bole Bošković. Prema njegovim riječima, od 2006. godine, kada je počeo postupak, od te organizacije nije dobio ni jedan euro. Bošković je kazao da je ovo samo početak akcije kako bi se zaštitila prava korisnika i autora muzike, ali da i država mora da kontroliše poslovanje te organizacije, “ako ne zbog autora i privrednika, ono zbog sebe“.

Predsjednik Zavoda za zaštitu intelektualne svojine, Novak Adžić, kazao je da ga ne zanimaju klevete i uvrede koje su iznijeli članovi Udruženja kompozitora Crne Gore jer je "njegova savjest mirna". Takođe, on je istakao da je rad Zavoda i PAM-a zakonit, što je do sada i pokazano i naglasio da će komentarisati samo pravne odluke.

Galerija

Bonus video: