Papilon najljepši pas na Međunarodnoj izložbi pasa svih rasa

Pas je star 21 mjesec i do sada je pobjeđivao na mnogim takmičenjima, a osvojio je i titulu šampiona i velikog prvaka u Srbiji
9712 pregleda 0 komentar(a)
Pobjednički pas sa vlasnicom, Foto: Privatna arihva
Pobjednički pas sa vlasnicom, Foto: Privatna arihva

Papilon Magic Sunrise ZanZibar, vlasnice Milene Vujić iz Požarevca, pobjednik je 12. Međunarodne izložbe pasa svih rasa CACIB Nikšić 2019. Pas je star 21 mjesec i do sada je pobjeđivao na mnogim takmičenjima, a osvojio je i titulu šampiona i velikog prvaka u Srbiji. Sada mu je pripala titula Trebjesa CUP.

„Bavim se hendlingom pasa šest godina i prije godinu odabrala sam rasu za sebe, a to je papilon. Obzirom da su jedna od rijetkih rasa, pogotovo na našim prostorima, potraga za idealnim psom je bila vrlo teška. Srećom, došla sam do njega i to u odgajivačnici Julije Pavlove iz Letonije i za vrlo kratko vrijeme postigli smo veoma lijepe rezultate. Postala sam vlasnik još jednog papilona i nadam se skorom otvaranju odgajivačnice papilona”, kazala je za “Vijesti” osamnaestogodišnja Požarevčanka.

Na dvodnevnoj manifstaciji, koju je organizovalo Kinološko društvo (KD) “Trebjesa”, učestvovalo je oko 400 izlagača, a pse su ocjenjivale renomirane sudije iz Crne Gore, Srbije i Slovenije.

“Zanimljivo je istaći da su ove godine najbrojniji bili gosti iz inostranstva. Pored Italijana, Rusa, Čeha, Poljaka, Njemaca, prvi put su na izložbi učestvovali i odgajivači iz Velike Britanije i Španije. Tradicionalno su tu bili i vlasnici pasa iz regiona, kao i iz Crne Gore. Sve to nam govori da manifestacija nema samo kinološki karakter i značaj, već poprima i turističku konotaciju”, istakla je predsjednica Kinološkog društva “Trebjesa”, Aleksandra Sjekloća.

Đurović sa psom
Đurović sa psom(Foto: Privatna arhiva)

Ovogodišnja manifestacija bila je karakteristična i po tome što su je domaćini prvi put organizovali zajedno sa Kinološkim Savezom Herceg Bosne.

“Prethodno je u Mostaru održana međunarodna izložba pasa svih rasa, pa je na taj način većina izlagača, naročito iz inostranstva, našla interes da učestvuje na obje manifestacije. To prekogranično uvezivanje, ali i obnavljanje prijateljskih odnosa, mnogo je značajno s aspekta kinologije, kao nauke o psima, ali i drugih oblasti koje se odnose na obje države”, istakla je Sjekloća i dodala da će i narednih godina Mostar i Nikšić organizovati izložbe u isto vrijeme i na taj način produbljivati saradnju u oblasti kinologije.

Manifestaciju je podržao Lovački savez Crne Gore, dok je generalni pokrovitelj bila firma Husse Montenegro.

Nikšićki rotvajleri u rangu sa njemačkim

Prema riječima predsjednice KD “Trebjesa”, doajen srpske kinologije, dr Nebojša Šurbatović, koji prati kretanja u oblasti kinologije u regionu ali i u Evropi, bio je iznenađen koliko su odgajivači rase pasa rotvajler iz Nikšića uspjeli da dobiju kvalitetne pse koji mogu parirati i psima iz matične Njemačke.

“Jedan od njih je Aleksandar Đurović čiji pas je na ovogodišnjem CACIB - u u Nikšiću ponio titulu za najljepšeg mladog psa”, istakla je Sjekloća.

Bonus video: