Pariski sporazum stupa na snagu za 30 dana

Radica Zeković iz UNDP-a kazala je da su se države potpisnice, među kojima je i Crna Gora, saglasile da ograniče rast globalne temperature
53 pregleda 0 komentar(a)
Radica Zeković (novina)
Radica Zeković (novina)
Ažurirano: 07.10.2016. 19:28h

Pariski sporazum o klimatskim promjenama stupiće na snagu za 30 dana, nakon što ga je ratifikovao dovoljan broj zemalja, navedeno je na veb stranici Konvencije Ujedinjenih nacija o klimi.

Radica Zeković iz UNDP-a kazala je da su se države potpisnice, među kojima je i Crna Gora, saglasile da ograniče rast globalne temperature.

“I zadrže ga ispod dva stepena Celzijusa, a imajući u vidu ozbiljne rizike koje globalno zagrijavanje donosi, da teže tome da se rast ograniči i na 1,5 stepen Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo. Ove zemlje obećale su i da će smanjiti globalnu emisiju štetnih gasova staklene bašte za 50 do 85 procenata do 2050. godine kako bi se dostigao nivo zagađenja koji planeta može podnijeti. EU se obavezala na smanjenje emisije štetnih gasova za 20 procenata do 2020, odnosno 40 procenata do 2030. godine”, kazala je ona “Vijestima”.

Pojasnila je da Crna Gora pripada zemljama sa niskom emisijom štetnih gasova i da se njen doprinos međunarodnim naporima ogleda u namjeri da se emisija štetnih gasova do 2030. smanji za 30 procenata u odnosu na 1990.

"Crna Gora je obećala da će smanjiti svoju emisiju štetnih gasova za najmanje 1.572 kilotona, na nivo od 3.667 kilotona ili manje. Očekuje se da će do ovog smanjenja doći putem opšteg povećanja energetske efikasnosti, razvoja industrijske tehnologije, povećanjem udjela obnovljivih izvora energije i modernizacije u energetskom sektoru".

Ona je navela da je turizam važan sektor na koji će klimatske promjene posebno uticati i istakla značaj projekta "Razvoj niskokarbonskog turizma".

"Ovaj projekat, koji finansira Globalni fond za životnu sredinu, doprinijeće smanjenju emisije štetnih gasova u sektoru turizma i na taj način smanjiti njegov štetan uticaj na životnu sredinu, podstičući razvoj Crne Gore kao održive niskokarbonske turističke destinacije". Cilj Pariskog sporazuma je transformacija svjetske ekonomije zasnovane na fosilnim gorivima i podsticanje ulaganja u obnovljive izvore energije.

Bonus video: