Parking mjesta za osobe sa hendikepom uzurpiraju nesavjesni vozači

”Naši volonteri su parking iza "Beka" označili kao jedan od najproblematičnijih i dostavili taj podatak Komunalnoj policiji"
69 pregleda 1 komentar(a)
parking za osobe sa hendikepom, Foto: Vesko Belojević
parking za osobe sa hendikepom, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.02.2015. 20:43h

Parking mjesta za osobe sa hendikepom iza zgrade nekadašnjeg "Beka" u centru grada, jedna su od najčešćih koja uzurpiraju nesavjesni vozači.

"Volonteri Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore registrovali su taj parking kao jedan od najproblematičnijih i dostavili taj podatak Komunalnoj policiji”, kazala je izvršna direktorica UMHCG-a Marina Vujačić.

Iz Komunalne policije "Vijestima” je saopšteno da su u januaru ove godine izdali 32 prekršajna naloga zbog parkiranja na mjestima rezervisanim za lica sa hendikepom.

"U toku 2014. izdali smo 423 prekršajna naloga zbog tog prekršaja, premješteno je 258 vozila nesavjesnih vozača. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna od 50 eura, ako je počinilac zatečen na licu mjesta. Ukoliko se vozilo premjesti "paukom“, kazna se uvećava za troškove premještanja, odnosno 65 eura i ukupno iznosi 115 eura”, saopšteno je iz Komunalne.

Komunalna policija i UMHCG dogovorili su se o posebnom nadgledanju te, kao i drugih problematičnih lokacija.

Načelnik Komunalne policije Goran Janković, kazao je "Vijestima” da imaju dobru saradnju sa Udruženjem i da su na par sastanaka uspostavili dogovor o nadgledanju obilježenih parking mjesta u okviru svakodnevnih aktivnosti.

"Prioritet je da se reaguje na prijave nepropisnog parkiranja na obilježenim mjestima”, kazao je Janković.

On je istakao da službenik Komunalne policije na dostavljenu prijavu rješava se trenutnih obaveza i odmah reaguje.

Marina Vujačić

Vujačić je saopštila da je Komunalna policija u julu kada je bila prva kampanja dijeljenja lifleta, od Centra bezbjednosti dobila spisak rizičnih mjesta i da je obećano da će redovno nadgledati obilježena parking mjesta na rizičnim mjestima.

"U početku, obećanje je odlično ispunjavano, međutim sada to i nije baš slučaj”, navela je Vujačić i objasnila da se Komunalna policija ne može samo osloniti na prijave.

Iz Komunalne policije su saopštili da se svaka prijava sankcioniše na dva načina.

"Ukoliko se vlasnik nepropisno parkiranog automobila ne pojavi, auto se premjesti na parking, a ako se pojavi kazna je 50 eura”, saopštili su iz Komunalne policije.

Ostavljali na auta liflete

UMHCG je u Podgorici uz pomoć volontera, u julu prošle godine, dijelio liflete koji su štampani tokom zajedničke kampanje sa Centrom za demokratsku tranziciju, pod sloganom: "Ovo su naša mjesta".

U toku akcije je posjećeno oko 15 lokacija i ostavljeno blizu 200 lifleta i to na automobilima koji su bili nepropisno parkirani.

"Akcija je medijski dobro propraćena, a neposredno nakon nje su nam se obratili iz Uprave policije – CB Podgorica i izrazili spremnost za saradnju, koju smo i uspostavili u toku jula na održanom sastanku”, kazala je Vujačić.

Ona je navela da je u decembru sprovedena još jedna akcija dijeljenja lifleta, u okviru kampanje "Razmisli, prije nego što parkiraš", na preko 20 odabranih lokacija u Podgorici.

Nakon toga, kazala je da je spisak lokacija proslijeđen Komunalnoj policiji u cilju obilaska i sprovođenja represivnih mjera, koje su najavljene tokom zajedničkih aktivnosti sa policijom. Od Komunalne policije je zatraženo da vodi evidenciju o izrečenim novčanim kaznama tokom obilaska lokacija, kao i o prijavama građana i na drugim lokacijama.

Bonus video: