Parking RTCG pod lupom inspektora

Menadžment Javnog servisa je dao u zakup parkiralište restoranu “AND1” bez saglasnosti Savjeta
11234 pregleda 5 komentar(a)
Parking izdali privatniku bez saglasnosti Savjeta, Foto: Luka Zeković
Parking izdali privatniku bez saglasnosti Savjeta, Foto: Luka Zeković

Uprava za inspekcijske poslove ispitaće poslovanje parkinga koji je menadžment Radio-televizije Crne Gore (RTCG) dao u zakup restoranu “AND1”.

“Provjerićemo poslovanje i nakon toga obavijestiti šta je konstatovano povodom toga”, odgovoreno je “Vijestima” iz Uprave.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da je menadžment dao u zakup parking ispred zgrade RTCG restoranu “AND1”, ali da o tome prethodno nije obavijestio Savjet.

Rampa je postavljena tik uz Moskovsku ulicu, a vidno je istaknuto da je riječ o parkingu restorana, te da građani moraju uzeti tiket i parking platiti na automatu koji se nalazi unutar “AND1”.

Za razliku od parkirališta kojima upravlja podgorički Parking servis, automat u restoranu “AND1” izdaje račun koji nije fiskalni.

Sat parkiranja košta pedeset centi.

Informaciju zašto je i kada izdat pomenuti parking tražio je prošle sedmice i predsjednik Savjeta RTCG Ivan Jovetić, ali prema informacijama “Vijesti” generalni direktor RTCG Božidar Šundić taj dokument nije još proslijedio.

Šundić nije odgovorio “Vijestima” kada su, pod kojim uslovima i za koliko novca parking dali u zakup.

Nije odgovorio ni na koji način parking mogu koristiti zaposleni i gosti RTCG, ali ni da li su imali saglasnost da ga daju u zakup.

Zakon o nacionalnom javnom emiteru propisuje da je imovina RTCG državna, a da Javni servis ne može bez saglasnosti Savjeta opteretiti ili otuđiti nekretninu i drugu imovinu čija je vrijednost veća od vrijednosti utvrđene Statutom RTCG.

Statutom RTCG je predviđeno da se RTCG ne može bez saglasnosti Savjeta opteretiti ili raspolagati imovinom čija je vrijednost veća od 0,8 ukupnih ostvarenih prihoda (zbir javnih, komercijalnih i ostalih u prethodnoj godini).

Račun za parking pored zgrade RTCG
Račun za parking pored zgrade RTCG(Foto: Čitalac)

RTCG, bez znanja i saglasnosti Savjeta, ne može otuđiti nekretnine u vrijednosti većoj od 10.000 eura.

Jovetić je rekao da je odluka donesena mimo Savjeta, a da je menadžment ranije, prije možda godinu, poslao inicijativu za izdavanje parkinga.

“Mi smo odbili da o tome raspravljamo, jer nije u našoj nadležnosti”.

Pojasnio je da je taj prostor u vlasništvu RTCG, odnosno da su ga dobili nakon dugog sudskog spora sa Glavnim gradom.

Jovetić je kazao da smatra da je za izdavanje toga prostora neophodna dozvola nadležnog državnog organa.

“Možda je sve urađeno kako treba, ali ne mogu da kažem, dok ne dobijemo informaciju od menadžmenta”.

Za RTCG je prošle godine iz državnog budžeta izdvojeno skoro 14 miliona eura.

Media centar traži od Jovetića rezultate istraživanja javnog mnjenja

Iz Media centra zatražili su juče od Jovetića da osigura uvid javnosti u rad RTCG i omogući građanima da vide podatke iz istraživanja javnog mnjenja i povjerenju u Javni servis.

U otvorenom pismu Jovetiću i članovima Savjeta, “povodom upornog ignorisanja dopisa i zahtjeva da učinite javnim podatke o istraživanju javnog mnjenja”, navode da je, u skladu sa Statutom RTCG, to moralo biti urađeno u 2019.

“Ukoliko gospodin Jovetić ne želi da prinudi generalnog direktora RTCG da objavi podatke iz istraživanja, pozivamo članove Savjeta RTCG... da konačno iskoriste svoje nadležnosti i makar dijelom opravdaju honorare koje primaju od građana Crne Gore. Ukoliko su podaci iz istraživanja nepovoljni, Savjet RTCG treba da otvori pitanje odgovornosti menadžment a ne da skriva podatke od javnosti”.

Jovetić
Tražio informaciju od Šundića za parking: Jovetić(Foto: Boris Pejović)

Iz Media centra su ocijenili da RTCG doživljava profesionalni sunovrat od nezakonitih smjena Andrijane Kadije i Vladana Mićunovića, za šta je najodgovorniji Savjet.

Pozvali su predsjednika i članove Savjeta da konačno saopšte podatke u vezi sa prenosom svečanosti “Nove Pobjede” od 24. oktobra 2019.

“Podsjećamo članove Savjeta na to da smo im prvi dopis u vezi sa ovim poslali 29. oktobra, a dugi 18. novembra 2019. godine, a da do danas javnosti nije poznat stav Savjeta u vezi sa ovim slučajem. Ponovo vas molimo da nas i javnost u što skorijem roku obavijestite o troškovima direktnog prenosa... Tražimo da javnosti objasnite, u skladu sa kojim dokumentima i prioritetima se direktno prenose događaji i svečanosti privatnih medija... Da li je RTCG na ovaj način uvela novu praksu, koja podrazumijeva praćenje jubileja i svečanosti svih privatnih medija... ili je ‘Pobjeda’ izuzetak?”.

Zatražili su od Savjeta da saopšti da li je RTCG naplatila prenos, i ako je jeste - koliko je prihodovano.

Ako nije, došlo je do “kršenja stava 1 člana 85 Zakona o elektronskim medijima, koji zabranjuje prikrivene komercijalne audiovizuelne komunikacije, za šta je propisana prekršajna kazna za pravno lice od 500 do 6000 eura”.

Bonus video: