Parking servis: Komunalna će da kažnjava građane

“Postoji mogućnost da se iznos smanji za trećinu ako se prekršajna kazna od 20 eura plati u roku od osam dana”
55 pregleda 10 komentar(a)
parking, Parking servis, Foto: Luka Zeković
parking, Parking servis, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.02.2015. 08:05h

Direktor “Parking servisa” Nusret Canović najavio je da radnici tog preduzeća neće izdavati prekršajni nalog građanima koji ne plate uslugu parkiranja ili prekorače vrijeme, već će to činiti Komunalna policija Glavnog grada.

Canović je “Vijestima” kazao da je osnovna novina koju uvodi nova Odluka o javnim parkiralištima zamjena doplatne karte prekršajnim nalogom.

“To je nalog istovjetan nalogu koji izdaje saobraćajna policija kad napravite neki saobraćajni prekršaj i ulazi u registar Ministarstva pravde, koji se vodi na državnom nivou. Cijene su iste kao i prije.

Prekršajni nalog se izdaje na iznos od 20 eura za onog ko ne plati uslugu parkiranja ili prekorači vrijeme parkiranja”, istakao je Canović.

On je kazao da postoji pozitivna mogućnost da se taj iznos smanji za trećinu ako se prekršajna kazna za neplaćeno parkiranje od 20 eura plati u roku od osam dana.

“Prekršajni nalog neće izdavati 'Parking servis', niti ima na to zakonsko pravo. To će raditi odgovarajući organ u Glavnom gradu, najvjerovatnije Komunalna policija”, objasnio je Canović.

Direktor “Parking servisa” je ocijenio da su sa novom odlukom išli i prije presude Upravnog suda, kako bi prilagodili odluku izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima iz polovine 2014. godine, a “koji je omogućio opštinskim odlukama da sadrže prekršajne odredbe”.

“To prije nije bio slučaj, tako da je osnovni cilj izmjena ove odluke bio upravo to usklađivanje sa Zakonom o prekršajima”, kazao je Canović.

On je objasnio da je Odluka poslata na javnu raspravu, te da će drugog marta biti održana centralna javna rasprava.

Upravni sud je nedavno proglasio nezakonitom doplatnu kartu ili kaznu od 20 eura, kojom je “Parking servis” kažnjavao građane zbog neplaćanja parkinga ili prekoračenja vremena zadržavanja.

Bonus video: