"Parking servis" proširuje naplatu parkinga na više lokacija u Podgorici

Naplata će početi preko Morače, pored Ribnice, od Stare varoši do Željezničke stanice i Ljubovića, Ulici Marka Miljanova, Ulici 19. decembra...
81 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2012. 10:33h

Javno preduzeće "Parking servis" krajem avgusta će početi naplatu parkinga na nešto više od hiljadu novih parking mjesta.

Naplata će početi u dijelu grada preko Morače, pored Ribnice, od Stare varoši do Željezničke stanice i Ljubovića, a obuhvatiće i urbanistički segment između Bulevara Ivana Crnojevića, Ulice Marka Miljanova i desne obale Ribnice, zatim Ulica 19. decembra, saobraćajnica između Gradskog stadiona i KIC-a, kao i parkirališta ispred istočne i zapadne tribine.

Iako je to preduzeće prošle godine poslovalo sa gotovo 65.000 eura gubitka, rukovodilac službe za ekonomsko-finansijske, komercijalne poslove i marketing Jovan Rabrenović, tvrdi da poslovanje ne zavisi isključivo od njih.

"Imamo određen broj zaposlenih, prema kojima imamo obaveze. To nam je prioritet. Svrha našeg postojanja nije da zarađujemo pare od toga što ćemo popuniti parking u stopostotnom iznosu, nego da na neki način regulišemo saobraćaj i riješimo problem parkiranja", kazao je Rabrenović.

On smatra da su cijene zakupa parkinga po satu, koje je propisala Skupština glavnog grada, realne.

Garaža iza "Maše" je popunjena, kod Vlade jednim dijelom, dok je ona u Novaka Miloševa popunjena samo na prizemlju i prvom spratu

"Parking servis" nema naročite prihode od naplate parkinga u tri podzemne garaže, iako se nalaze na veoma frekventnim lokacijama u gradu.

"Cijena parkiranja je povoljna, a garaže su savremene. Međutim, građanin koji treba svaki dan da izdvoji do pet eura za parking, prije bi parkirao auto na grani, da može. To je razumljivo, jer skoro svi živimo od plate", smatra Rabrenović.

Ističući da nemaju načina da natjeraju građane da koriste podzemne garaže, osim da se cijena drastično smanji, Rabrenović napominje da ni time ne bi mnogo postigli, već bi samo napravili "haos" u garažama. Time bi se, smatra, i garaže ubrzano trošile, a troškovi renoviranja su veoma visoki.

"Sve i da je ulaz u garaže besplatan, većina ljudi ih ne bi koristila. Na to se ne može uticati, to su specifičnosti sredine. Garaža iza "Maše" je popunjena, kod Vlade jednim dijelom, dok je ona u Novaka Miloševa popunjena samo na prizemlju i prvom spratu", kazao je Rabrenović.

On smatra da mnogi sugrađani traže luksuz, udobnost, da im garaža bude ispred vrata i, ako je moguće, da ne plate ništa.

"U Podgorici ima od 70 do 80 hiljada automobila. Zamislite kad bi se svi parkirali gdje žele. Nastao bi haos... Trudimo se da budemo, prije svega, servis građanima, pa Glavnom gradu", kazao je Rabrenović.

Ispričao je da su dobili preko deset zahtjeva od Skupštine stanara zgrada iz raznih djelova grada, koji traže da im se uvede plaćanje parkinga, kako bi trajno regulisali parkiranje. Na te zahtjeve im, kako tvrdi Rabrenović, ne može udovoljiti ni Parking servis ni Glavni grad, jer je riječ o blokovskim parkinzima.

Inkasanti često imaju problema

Rabrenović je ispričao da inkasanti na parkiralištima često imaju problema sa građanima prilikom naplate.

Nije nekom starijem čovjeku merak da po suncu i kiši radi taj posao i da još ćuti, dok neko na njima liječi svoje frustracije

Istakao je da inkasant ne može napisati doplatnu kartu, poznatiju kao kaznu, ukoliko nije isteklo "čuvenih" 15 minuta koje daju građanima, iako ih na to ne obavezuju nikakve odluke.

"Kad neko ima platu od 400 eura, ne bi radio taj težak posao da mu nije nevolja. Treba da poštuju te ljude koji rade na ulicama. Nije nekom starijem čovjeku merak da po suncu i kiši radi taj posao i da još ćuti, dok neko na njima liječi svoje frustracije", istakao je Rabrenović.

Slične stvari se, kako je rekao, dešavaju i u zemljama regiona.

Ambasadama po reciprocitetu

"Parking servis", kako je pojasnio Rabrenović, daje rezervaciju parking mjesta ambasadama i diplomatskim predstavništvima na osnovu reciprociteta.

"To znači da ukoliko neka ambasada traži u Podgorici jedno, dva ili tri mjesta, mi to dozvoljavamo ako je u toj državi našoj ambasadi dato isto toliko mjesta. Drugačije nemamo obavezu nikome da dajemo parking", pojasnio je Rabrenović.

Pojedine "mlade" države, kako je rekao, imaju narealne zahtjeve, pa traže da im se daju neka posebna mjesta, ali im iz tog preduzeća, ukoliko je to u skladu sa praksom, to i omoguće.

"Mjesečna rezervacija mjesta može da bude i do 430 eura", kazao je Rabrenović.

Galerija

Bonus video: