Parsons sa učenicima gimnazije “Slobodan Škerović”: Ne odustajte od snova

On se zajedno sa Predragom Uljarevićem, direktorom “Nove knjige” koja je i izdavač Parsonsa za Crnu Goru, susreo danas sa ministrom Damirom Šehovićem u Ministarstvu prosvjete, sa kojim je razgovarao o svojim iskustvima u Crnoj Gori, ali i crnogorskom obrazovnom sistemu
130 pregleda 0 komentar(a)
Toni Prasons, Foto: Facebook
Toni Prasons, Foto: Facebook
Ažurirano: 18.10.2017. 14:14h

Engleski pisac, Toni Parsons, kazao je učenicima podgoričke Gimnazije da uvijek vjeruju u snove i ne odustaju od njih.

“Ja dolazim iz siromašne porodice i nije bilo razloga da očekujem da postanem poznati romanopisac, ali nijesam odustajao od snova”, rekao je Parsons na predavanju odgovarajući na pitanja učenicima gimnazije “Slobodan Škerović”.

Kako je kazao, nema ništa loše u tome da se preispituju autoriteti i nužno je formirati sopstveno mišljenje.

“Ovdje nije riječ o anarhiji već učenju o nezavisnosti misli, i tome pokušavam da naučim i svoju petnaestogodišnju ćerku” rekao je Parsons.

On se zajedno sa Predragom Uljarevićem, direktorom “Nove knjige” koja je i izdavač Parsonsa za Crnu Goru, susreo danas sa ministrom Damirom Šehovićem u Ministarstvu prosvjete, sa kojim je razgovarao o svojim iskustvima u Crnoj Gori, ali i crnogorskom obrazovnom sistemu.

Šehović je, kako se navodi, predložio redovnu komunikaciju Parsonsa sa učenicima crnogorskih srednjih škola kroz klub čitalaca ili na neki drugi način, što je Parsons ocijenio kao izvodljivu i korisnu inicijativu.

Nakon sastanka u Ministarstvu, Parsons je, u organizaciji Ministarstva, sa predstavnicima tog resora posjetio gimnaziju “Slobodan Škerović”, kako bi se na licu mjesta upoznao sa crnogorskim obrazovnim sistemom i Gimnazijom kao jednom od najstarijih škola u zemlji i razgovarao sa učenicima.

Parsons je, kako je saopšteno, govorio o svom životnom putu i iskustvima kao romanopisca i kao novinara za muzičke magazine.

Veljko Tomić iz Ministarstva prosvjete saopštio da su svi prisutni danas svjedočili posebnoj atmosferi koju je donio Parsons.

Tomić, kako je naveo, vjeruje da se na ovome neće završiti njegova komunikacija sa crnogorskim obrazovnim sistemom, i pomenuo detalj iz života Parsonsa o tome da svaku svoju novu knjigu počinje da piše prvim danom nove godine.

Direktorica Gimnazije Zoja Bojanić-Lalović rekla je da su Parsonsu šredstavili Gimnaziju i njihov način organizovanja nastave.

“Htjeli smo da pokažemo da u ovoj školi insistiramo na razvijanju kritičnog stave, a učenici su tokom razgovora pokazali da imaju kapaciteta da svakom dijalogu pristpe na kreativan i drugačiji način”, rekla je Bojanić-Lalović.

Kako je navela, Parsons je inspiracija za sve, i stoga cijenijako važnim činjenicu da je poslao suštinski važne poruke za djecu.

Parsons je rođen u Londonu. Na početku karijere bavio se muzičkim novinarstvom i bio je muzički kritičar u NME kaojednom od najznačajnijih magazina ove vrste u Britaniji.

Njegov roman Čovjek i dječak je za prvih nekoliko mjeseci prodat u tiražu od 750 hiljada primjeraka, da bi kasnije počeo i rad na serijalu detektivskih romana. Izdavač Parsonsa za Crnu Goru je “Nova knjiga”.

Bonus video: