Pasoš Singapura najmoćniji na svijetu, pogledajte gdje je crnogorski

Organizacija „Pasport indeks“ koja istražuje mogućnosti tih dokumenata na godišnjem nivou, navela je da je ta Singapur osvojio prvo mjesto nakon što je Paragvaj povukao zabrane za Singapurce
300 pregleda 8 komentar(a)
Pasoš, ekonomsko državljanstvo
Pasoš, ekonomsko državljanstvo
Ažurirano: 25.10.2017. 18:14h

Prema najnovijim podacima organizacije „Pasport indeks“, najmoćniji pasoš na svijetu trenutno je pasoš Singapura, čiji državljani mogu da putuju u 159 država svijeta bez vize.

Crnogorski pasoš prema podacima ove organizacije nalazi se na 86. mjestu i crnogorski građani mogu bez vize putovati u 105 zemalja svijeta.

Od bivših jugoslovenskih zemalja, bolje od Crne Gore rangirane su Slovenija, koja je na 30. mjestu, odnosno Hrvatska na 39. i Srbija na 79. mjestu, prenosi RTS.

Organizacija „Pasport indeks“ koja istražuje mogućnosti tih dokumenata na godišnjem nivou, navela je da je ta Singapur osvojio prvo mjesto nakon što je Paragvaj povukao zabrane za Singapurce, prenosi AFP.

„Po prvi put ikada azijska država ima najvrjedniji pasoš na svijetu. Ovo je potvrda inkluzivnih diplomatskih odnosa i efektivne spoljne politike Singapura“, poručila je u saopštenju generalna direktorka kancelarije preduzeća „Arton Kapital“ u Singapuru.

To znači da u prosjeku 3,4 miliona ljudi, koji posjeduju pasoš Singapura, može da putuje sada u 159 država ili potpuno bez vize ili sa jednom koja se izdaje po ulasku u zemlju.

Na drugom mjestu prema pasoškim pogodnostima nalazi se Njemačka čiji građani mogu da putuju u 158 država bez vize, dok treće mjesto dijele Švedska i Južna Koreja.

Američki pasoš nalazi se na šestom mjestu zajedno sa Malezijom, Irskom i Kanadom, a na posljednjem mjestu je Avganistan čiji državljani imaju pristup bez vize za samo 22 države.

Organizacija „Pasport Indeks“ klasifikuje pasoše širom svijeta na osnovu prekogranicnog pristupa koji imaju vlasnici tih pasoša, a osnovalo ju je preduzeće iz Kanade „Arton Kapital“.

Bonus video: