Paštrovićima je austrougarski kanal nekada život značio

Zbog radova na kanalu u Buljarici, negodovali su ekološki aktivisti, navodeći da će time biti ugrožen živi svijet. Biolog Vuk Iković kazao je da radovi ne moraju imati negativan uticaj, ali da je svakako za sve aktivnosti neophodno pribaviti ekološke saglasnosti
459 pregleda 0 komentar(a)
Austrougarski kanal, Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Austrougarski kanal, Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.10.2018. 19:50h

Iz Nevladinog udruženja “Petrovac na moru” podržali su akciju čišćenja starog austrougarskog kanala u Buljaričkom polju mještana Buljarice i Petrovca i pozvali sve da se priključe.

“Ovih dana u Buljarici sve podsjeća na vrijeme zaboravljenog entuzijazma i elana. Mladi, stari, ribari, vlasnici imanja i ljubitelji starina i prirode pokrenuli su akciju čišćenja već desetine godina zapuštenih kanala – jaža, kojima je Buljaričko polje bilo ispresijecano i kojima su vlasnici imanja dolazila do svoje zemlje obrađivali i od toga živjeli. Sijalo se povrće, žito, ubirala ljetina. Kažu da nije bilo kuće od Kufina do Reževića koja nije imala komad plodnog polja”, kazao je “Vijestima“ izvršni direktor Zoran Dragović.

Pojasnio je da se kanalima prilazilo sa mora i kopna, odvozila ubrana ljetina drva za ogriev do Petrovca i dalje. Dodaje i da su kanali služili za odvod vode nakon poplavnih kiša, te kao zimovnik drvenih barki. Dragović kaže i da se u kanalima nekad lovila jegulja, tada glavna hrana mještana.

Navodi da je riječ o dobroj ideji nastaloj iz priče starijih i pamtećih Paštrovića i da je sada mještani realizuju uz pomoć “Morskog dobra” i Opštine Budva.

Ranije su “Vijestima” iz MZ Buljarica i Petrovac kazali da su za prokopavanje kanala dobili finansijsku podršku Opštine i da imaju i usmenu saglasnost Morskog dobra.

Iz “Morskog dobra” navode da mještani dosad nisu mogli dobiti od njih saglasnost, jer ta zaštićena zona nije u njihovoj, već u nadležnosti lokalne uprave. Dodaju i da će učestvovati u nastavku radova i finansiranju.

Zbog radova na kanalu u Buljarici, negodovali su ekološki aktivisti, navodeći da će time biti ugrožen živi svijet. Biolog Vuk Iković kazao je da radovi ne moraju imati negativan uticaj, ali da je svakako za sve aktivnosti neophodno pribaviti ekološke saglasnosti.

Plaža Buljarica je zaštićeno prirodno dobro od 1968. i danas je spomenik prirode. Obuhvata oko 40.000 metara kvadratnih.

Bonus video: