Patrijarh Irinej prvi put u Budvi, obilježavanje 800 godina autokefalnosti SPC - Vijesti.me
TRIDESET BILBORDA NAJAVLJUJE VELIKU MANIFESTACIJU

Patrijarh Irinej prvi put u Budvi, obilježavanje 800 godina autokefalnosti SPC

U organizacionom odboru tokom dvodnevne svečanosti očekuju dolazak više od deset hiljada ljudi

Jedan od bilborda u Budvi
Jedan od bilborda u Budvi (Foto: Vuk Lajović)

Patrijarh srpski Irinej stiže u Budvu 27. septembra, kada će se u grbaljskom manastiru Podlastva biti organiizovana centralna proslava obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki kotorskoj.  

To je „Vijestima“ potvrđeno u organizacionom odboru na čijem se čelu nalazi Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije. Osim grbaljskog sveštensta, članovi organizacionog odbora su i predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević, gradski menadžer Milo Božović, arhijerejski namjesnik bokokotorski Momčilo Krivokapić, te grbaljski preduzetnici.

U Budvi su jutros postavljeni prvi od ukupno 30 bilborda, koliko su organizatori zakupili reklamnog prostora, kojim se najavljuje, kako organizatori poručuju, najveći skup srpskog naroda u ovom milenijumu.  

„Gradite za danas, gradite za sjutra, ali gradite i za vjekove. Kada se gradi za narod, onda to što se gradi mora biti trajno i jako kao sam narod“, riječima Svetog Simeona Mirotočivog organizatori pozivaju na veliki narodni skup. 

U pitanju je dvodnevna svečanost, a „Vijestima“ su u organizacionom odboru kazali da se očekuje dolazak više od deset hiljada ljudi. Okupljenima će se, osim crkvenih poglavara, obratiti i Carević.

Jedan od bilborda u Budvi(Foto: Vuk Lajović)

Opština Budva, odnosno vlast kojom rukovodi Carević, podržala je organizaciju skupa, a od gradskih službi je zatraženo da priteknu u pomoć organizatorima.

Osim osam vjekova autokefalnosti SPC, obilježava se i 1.500 godina manastira Podlastva, a patrijarh Irinije osveštaće paraklis (prim aut. crkvica prislonjena uz glavnu crkvu) Svetog Kneza Lazara i obnovljene konake manastira Podlastva.

Sveštenik Mijajlo Backović, član organizacionog odbora, jutros je „Vijestima“ kazao da Patrijath srpski Irinej stiže 27. septembra na Krstov dan.

„Predviđeno je da toga dana da u 18 časova bude održana večernja služba sa svečanim dočekom Patrijarha, a potom u 19 časova je svečana akademija. Narednog dana, u subotu 28. septembra ujutru u devet časova je sveta liturgija, sa osvećenjem paraklisa Svetog Kneza Lazara i manastirskih konaka, dok u podne predviđena „Trpeza ljubavi“ uz prigodan kulturno – umjetnički program“, kazao je Backović.

Organizatori iz manastira na velikom platou postavljaju šatore u kojima će biti poslužena „Trpeza ljubavi“ za više hiljada ljudi.

Podsjećamo da je umalo do raspada budvanske koalicije došlo prošle godine, kada je u Budvi organizovana centralna manifestacija „Pokoljenja djela sude“ kojom je obilježen jubilej - sto godina od kada je srpska vojska oslobodila Budvu. I tada je Budva bila oblijepljena bilbordima, zbog kojih je i Vlada reagovala i tražila njihovo uklanjanje, tvrdeći da se iznose istorijske neistine.

Svaka od manifestacija koja ima nacionalni predznak u budvanskoj koaliciji dovodi do potresa, ostaje da se vidi da li će i to izazvati i najavljeni skup, u čiju organizaciju je uključen Carević.   


Vidi sve komentare