Patrijarh Jovan: Crna Gora je zemlja svetitelja, mučenika i pravoslavlja

"Danas sam mnogo srećan i radostan zbog blagoslova da budem sa vama i ovolikim narodom", kazao je Antiohijski patrijarh
228 pregleda 63 komentar(a)
Patrijarh Jovan Hram Hristovog vaskrsenja, Foto: Filip Roganović
Patrijarh Jovan Hram Hristovog vaskrsenja, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 15.10.2018. 17:22h

Antiohijski patrijarh Jovan Deseti i patrijarh SPC Irinej posjetili su danas Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije održao je pozdravno slovo, u kojem im je poželio dobrodošlicu.

"Prisustvo ovog naroda svjedoči veliku ljubav i prema Vama, posebno kao Patrijarhu koji je prvi put došao u ovaj sveti hram, a isto tako i prema našem Patrijarhu Irineju. To je svjedočanstvo – glas, iako ima i drugih glasova da se čuju odavde, istinskog naroda Božijeg Crne Gore, koji se ovdje sabrao sa svojim sveštenstvom da primi Vaš blagoslov i preko vas i svih patrijaraha antiohijskih, i svih naslednika Svetoga Save – našega Arhiepiskopa i prosvetitelja, do naših vremena velikih arhiepiskopa, patrijaraha od vremena Svetih apostola Petra i Pavla koji su utemeljili svetu Antiohijsku patrijaršiju. Dobro došli među ovaj narod i dobro nam donijeli te divne blagoslove velikih svetinja pravoslavnog Istoka, i Jerusalima i Antiohije, i svih drugih svetinja onih krajeva gdje je Gospod živio, gdje je razapet bio i gdje je Vaskrsao radi nas i našega spasenja", kazao je Amfilohije.

Patrijarh Jovan je kazao da je odnos Antiohijske i Srpske pravoslavne crkve istorijski.

"Otuda gdje su apostoli Hristovi prvi put upotrebili riječ hrišćani donosim vam ljubav vaše braće. Mi potvrđujemo tu ljubav i želimo da kažemo da volimo Srpsku crkvu i volimo vas mnogo. I opet vam kažem: došao sam da budem danas sa vama, na poziv Patrijarha Irineja da zajedno posvjedočimo da smo jedna Crkva, da smo, iako daleko geografski – jedna porodica u Hristu. Sveti apostol Pavle je prošao kroz Damask i on je živio u Damasku. A ulica kuda je on prošao je ulica u kojoj je naša Patrijaršija. Takođe u Damasku, na mjestu gdje je apostol Pavle postao hrišćanin postoji manastir, Ananijina kuća. Iz Antiohije su pošli u svijet apostoli, Sveti Ignjatije Bogonosac, Jovan Zlatousti, Jovan Damaskin i mnogi drugi svetitelji i mučenici. Kao što Srpska crkva ima mnogo svetitelja i mučenika, ima takođe i naša Crkva", kazao je patrijarh Jovan.

Rekao je da je danas tokom posjete sa patrijarhom Irinejom obišao Mitropoliju gdje su cjelivali ruku Svetog Jovana Krstitelja, Svetog Petra Cetinjskog i dio krsta Isusa Hrista.

"Poslije toga smo bili u manastiru Ostrogu kod Svetog Vasilija, gdje smo dobili veliki blagoslov. Sad smo došli ovdje, da budemo sa vama. U putu mi je Mitropolit Amfilohije objašnjavao gdje se sve još nalaze mošti svetitelja, i ja sam bio jako srećan. Vaša je zemlja – zemlja svetitelja, zemlja mučenika. Vaša je zemlja – zemlja pravoslavlja. A to znači da su vaši oci i praoci dali svoje živote za Hrista. I tako ste vi primili svoju tradiciju od vaših otaca i praotaca i sačuvali vjeru u vašim srcima. Tako i vi prenesite vjeru na vašu djecu, a djeca od jednog do drugog djeteta. Danas sam mnogo srećan i radostan, Vaša Svetosti i Vaše Preosveštenstvo Mitropolite Amfilohije, zbog blagoslova da budem sa vama i ovolikim narodom. I kad u crkvi Vaskrsenja, u kojoj se nalazimo, kažemo „Hristos vaskrse“, to znači da smo mi djeca vaskrsenja. Ne plašimo se ni smrti ni mraka.Vi znate šta se dešava na Bliskom Istoku, posebno šta se dešava u Siriji, gdje je naše sjedište. Želim da potvrdim i da kažem vama da vaša braća u Antiohiji vole svoju zemlju, svoju vjeru i ne žele da izađu iz te zemlje", rekao je patrijarh Jovan.

Istakao je da Bliski istok prolazi kroz teško vrijeme.

"Ovi svetitelji sa ikonostasa su tu da ujedine sve nas, da budemo jedna porodica i da tako vezuju nebo i zemlju. I mi se trudimo da na ovoj zemlji svjedočimo Isusa Hrista. Mi smo jedna Crkva, i ovdje na zemlji i gore sa svetiteljima. Kad odemo u našu zemlju ja ću da prenesem vaše pozdrave. I sve što sam vidio ovdje sa vama, prenijeću vašoj braći u Antiohiji, da budu srećni i da znaju kakvu ste imali radost, da svedočimo zajedno da smo jedna porodica u našem Gospodu Isusu Hristu. Jeste, mi na Bliskom Istoku sada prolazimo kroz teško vrijeme, ali u Palestini, gdje je Gospod rođen, iz Antiohije odakle su izašli i kuda su prošli apostoli ne možemo da zaboravimo da smo mi zemlja Hristova. Mi ćemo uvijek da budemo dio te zemlje", rekao je patrijarh Jovan.

Pozvao je prisutne da se mole za njegov narod koji, kako je rekao, sada teško živi.

"Naravno, mi ne zaboravljamo kako ste vi ovdje prošli, vaša zemlja, jer naša Crkva i vaša Crkva je – jedna Crkva. Crkva je ispovijedanje i svjedočenje našeg Gospoda Isusa Hrista. To je Crkva mučenika i svetitelja. Molim se Bogu u ovom mjestu, u ovoj crkvi, našem vaskrslom Gospodu i našoj Bogorodici i svetiteljima Pavlu i Petru, osnivačima naše Antiohijske crkve da blagoslove vašu eparhiju vaš narod, da čuvaju vašu djecu i vaše porodice i sve koji su prisutni i koji nisu prisutni", rekao je patrijarh Jovan.

Obilaskom hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici patrijarsi Jovan i Irinej su završili jednodnevnu posjetu Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: